|
صلواه الخاشعین .خلاصه کتاب
|
|
۱۰:۴۲, ۵/آبان/۹۰
(آخرین ویرایش ارسال: ۸/آبان/۹۰ ۱۵:۳۲ توسط فاطمه خانم.)
شماره ارسال: #1
|
|||
|
|||
|
بسم الله الرحمن الرحیم نام کتاب: صلوه الخاشعین نویسنده : ایت الله دستغیب چاپ: چاپخانه بهمن تاریخ چاپ : 1361 ناشر : دفتر نشر محراب - سعادت بیشتر مطالب این کتاب راجع به اهمیت حضور قلب در نماز و عوامل بازدارنده آن است . {سعی می کنم در حد وسع مقداری از مطالب آن را به صورت خلاصه در اختیار شما قرار دهم . امیدوارم استفاده بفرمایید . سعی می کنم مطالبی در مورد حضور قلب به صورت کاربردی در این کتاب درج شده را عرض کنم تا سرو سامانی اول به نماز خودم بدهم . تا مصداق آیه " يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا لِمَ تَقُولُونَ مَا لَا تَفْعَلُونَ " نباشم ان شا ء الله . امیدوارم شما هم ان شاء الله برای نمازتان اتفاقات خوب بیفتد ، بنده را از دعا فراموش نفرمایید.}* mall">*به علت قدیمی بودن کتاب مجبور به ویراستاری مطالب آن شدم . مطالب موجود در {} از بنده در توضیح مندرجات کتاب است . بسم الله الرحمن الرحیم کمال هر موجودی سبب آفرینش اوست
هر نوعی از موجودات را کمالی ویژه اوست که به خاطر آن کمال آفریده شده است . مثلا اسب برای دویدن در جنگ ، کمک انسان بودن ، تفریح و استراحت انسان آفریده است ، اما الاغ برای بارکشیدن آفریده شده است . اگر اسب از کمال خویش عاجز آید و او را پالانی سازند و چون الاغ از او بار بکشند ، نقصانش است . {مثال دقیقا از نوشته کتاب } همچنین انسان را کمالاتی ویژه است که سایر موجودات مادی از آن بی بهره اند و آن عقل خدا داده است تا به برکت و به واسطه آن خدایش را بشناسد و شگفتی های آفرینش او را بداند و به وسیله آن از گرفتار شدن در دام شهوت و خشم برهد و در تهیه سفر آخرت بکوشد . هلاکت انسان در فراموش نمودن این جنبه است . برای جای دیگری آفریده شده و باید مبدا و معاد شناس گردد و چون سایر موجودات وقتش را به صرف خوردن و خفتن و.. ننماید . پس نقصان آدمی در غفلت اوست . مراد از حضور قلب و طرز تشخیص آن مقصود از حضور قلب ، همان روح و قلب و مجردات است که باید تزکیه شود تا به برکت پیدا شدن سنخیت از عالم ملکوت بهره بیشتری ببرد و مراد از حضور را توجه به گفته ها و افعال نماز و خالی نمودن فکر از غیرآنچه در اوست ، میدانند و مخصوصا بر مهم شمردن نماز تکیه می نماید. مهم آن است که اگر کسی دنیا در نزد او مهم تر از آخرت باشد ، موفق به حضور قلب نمی شود و از عبادت لذت نمی برد . مبادا خوانند گان عزیز بفریب نفس و شیطان مسامحه نمایند زیرا هر روز که از عمر می گذرد ، ریشه خارهای معاصی و رزائل اخلاقی و غفلت از وقوف بین ید الله( اشاره به قیامت و حضور در برابر حق تعالی ) محکم تر می شود و استعداد شعله ور شدن آتش آنها و موذب بودن روحشان پس از جدایی از بدن بیشتر می گردد . پس هر چه سریعتر شروع کنیم . ناتمام |
|||
|
|
۱۱:۴۳, ۵/آبان/۹۰
شماره ارسال: #2
|
|||
|
|||
|
کتابی بی اندازه ارزشمند
در عین کم حجم بودن با زبانی بسیار شیوا و روان و دلنواز، سرشار از آیات و روایات و حکایات ارزشمند به بیان نابترین معارف ارزشند اعتقادی و الخلاقی با محوریت نماز می باشد. [/font] به هر کس پیشنهاد کردم بسیار استفاده کرده هر از گاهی خودم مرورش میکنم و تنبه و یادآوری های ارزشمندی را دریافت میکنم امیدوارم خدا بهتون توفیق مطالعه اش را بدهد [font=B Mitra] |
|||
|
|
۱۲:۱۸, ۵/آبان/۹۰
شماره ارسال: #3
|
|||
|
|||
|
من جدیدا دیگه نمیتونم کتاب تهیه کنم کسی هست این کتابو به من بده!؟
|
|||
|
|
۱۳:۴۳, ۵/آبان/۹۰
شماره ارسال: #4
|
|||
|
|||
|
کتاب بسیار عالی هست. نوع نگارش این کتاب و اکثر کتاب های شهید دستغیب جوری هست که انگار خود ایشون مقابل شما نشستن و با شما صحبت می کنن!
هنر این شهید بزرگوار گفتن مطالب عمیق به زبان ساده است ، جوری که امثال بنده هم متوجه می شن. ان شا الله همه ما از این کتاب بهره کافی رو ببریم. |
|||
|
|
۱۶:۲۸, ۵/آبان/۹۰
(آخرین ویرایش ارسال: ۵/آبان/۹۰ ۱۷:۰۵ توسط فاطمه خانم.)
شماره ارسال: #5
|
|||
|
|||
|
بسم الله الرحمن الرحیم قسمت دوم انس تدریجی به دنیا چون روح انسان از عالم قرب و جوار رب العالمین به عالم قالب و وحشت سرای دنیا آوردند ، در ابتدا ذوق انسش به عالم روحانیت خود باقیست ، لذا از رنج دوری آن عالم گریه بر می آورد و فریاد می کند . لاکن هر روزی که می گذرد او را به چیزی مناسب طبع و خوش آمد او سر گرم می نمایند تا به تدریج به این عالم انس پیدا می نماد و انس اصلی که به عالم روحانیت داشته فراموش می نماید . تا به حد بلوغ رسیدن ، کارش انس گرفتن به عالم محسوس و فراموش نمودن عالم غیب است تا به تدریج اهل این عالم می شود و دنیا دوستی که سرچشمه همه بدیهاست در دلش جایگزین می شود به قسمی که عالم خویش را فراموش می کند و از حقیقت غفلت می نماید و گاه کار به جایی می سد که حشر و نشر و قیامت را انکار می نماید . چنا نکه خداوند از زبان این بندگان می فرماید : و جز زندگی دنیوی حیاتی نیست ، میمیریم و زنده می شویم و جز روزگاران ما را از بین نمی برد . سوره جاثیه آیه 24 از علایم ایمان تنفر از این عالم و شوق به عالم دیگر که وطن اصلیست می باشد . همانطور که نبی اکرم فرموده اند : حب الوطن من الایمان . شیخ بهایی می فرماید : ... این وطن مصر و عراق و شام نیست ..... این وطن شهریست کو را نام نیست زانکه از دنیاست این اوطان تمام ..... . مدح دنیا کی کند "خیر الانام"* حب دنیا هست راس هر خطا ..... از خطا کی می شود ایمان عطا؟ ای خوشا آن کو یابد از توفیق بهر ..... کاورد رو سوی آن گمنام شهر تو در این اوطان غریبی ای پسر ..... خو به غربت کرده ای ، خاکت به سر! *لقب پیغمبررحمت العالمین نماز چاره غفلت لذا خداوند مهربان به توسط پیغمبر گرامی خود معجونی مرکب از افعال و اقوال ، شروط ظاهری و باطنی برای انسان فرستاده ولی نتایج مهم آن بستگی فراون به حضور قلب دارد. اینجا جای پرسش است که با اینکه حضور قلب اینقدر اهمیت دارد ، چرا از شرایط صحت نماز نیست! علتش آن است که اگر حضور قلب در جمیع حالات نماز واجب می شد مردم به راستی به زحمت می افتادند و از عهده انجام آن بر نمی آمدند و چنین تکلیفی برایشان فوق طاقت به شمار می رفت . اما کسانی که راستی طالب سعادت و خواهان کمال است باید همت خود را عالی قرار دهد و سعی کند از فواید نماز بی بهره نماند . استعداد انسان چنان است که بتواند با عبادت به کمال مطلوب برسد لذا باید استعداد خود را شکوفا سازد . نکته مهم : حال اگر نمی توانیم تمام نماز را با حضور قلب بخوانیم لااقل همه آن را به غفلت نخوانیم بالاخره انسان نباید خود را از فیض کامل محروم سازد و نباید یاس به خود راه دهد و متوجه شود که حضور قلب دارای مراتبی است و وقتی که خداوند هم توفیق رفیقش می فرماید . نا تمام
|
|||
|
|
۱۱:۱۲, ۷/آبان/۹۰
شماره ارسال: #6
|
|||
|
|||
|
بسم الله الرحمن الرحیم قسمت سوم نماز بخوان مانند وداع کننده با نماز
دستورات جالب برای پیدا شدن حضور قلب در نماز از قول پیامبر اکرم و ائمه معصومین علیهم السلام وارد شده است . حضرت رسول اکرم می فرماید : نماز بخوان ، نماز شخصی که وداع می نماید ( آخرین نمازش را می خواند) . وقتی شروع به نماز می کنی ، بگو این آخرین نماز من است در دنیا و چنین میباش مثل اینکه بهشت در برابرت ، آتش زیر پایت ، عزرائیل پشت سرت ، پیغمبران در سمت راستت و ملائکه در سمت چپت هستند و خداوند از بالای سرت بر حالت گواه است . پس نگاه کن در برابر کی ایستاده ای و با چه کسی مناجات می کنی و چه کسانی به تو می نگرند . ( لب الباب – سفینه البحار جلد 2 ص 35 ) حجابی سخت تر از هوای نفس نیست ( در باب سجده ) حضرت صادق می فرماید : نیست حجابی تاریکتر و ترسناکتر میان بنده و حق تعالی از هوای نفس و برای کشتن و بریدن آنها سلاح و وسیله ای مانند "اظهار" نیاز بدرگاه خداوند سبحانه و خشوع برای او و همچنین گرسنگی و تشنگی ( به وسیله روزه داری) و بیداری در شب ( سر گرمی در عبادت ) . در کافی است : مردی نزد رسول خدا (صلی الله ) آمد و عرض کرد برای من از خدا بخواهید که مرا به بهشت آورد . حضرت فرمود : مرا کمک کن به زیادتی سجده . یعنی من برای تو دعا می کنم و تو هم باید سجده زیاد نمایی . در روایت دیگر از حضرت صادق می فرماید : نماز واجب در نزد خداوند برابر هزار حج و هزار عمره پذیرفته شده است . پس از این مجموعه مختصر در خواهید یافت که به راستی سخت است و جهاد اکبر . اگثر مفسرین بر آنند که ضمیر " انها " در آیه شریفه " وستعینوا بالصبر و الصلوه و انها لکبیره الاغلی الخاشعین" ( سوره بقره آیه 2 ) یعنی نماز به راستی بر غیر خاشعین سخت است . در آیه دیگر می فرماید : نماز را به پا دار برای یاد کردن من ( سوره طه آیه 14 ) و بدیهی است که غفلت ضد ذکر است . کسی که در همه نمازش غافل است چگونه برای حق تعالی نماز را به پا داشته و از امر خداوند اطاعت نماید! ناتمام |
|||
|
|
۲۱:۱۶, ۹/آبان/۹۰
شماره ارسال: #7
|
|||
|
|||
|
بسم الله الرحمن الرحیم mall">قسمت چهارم مواظبت چشم و گوش در حال نماز موانع حضور قلب عبارت است از خاطره هایی که موقع نماز به دل آدمی می گذرد . برای رفع آنها باید سببشان را از بین ببریم . اسباب آنها یا خارجیست یا داخلی . موانع خارجی بیشتر از حواس پنجگانه که مهمتر از همه چشم و گوش است پیدا می شود . قلب به منزله حوضی است که این پنج حس چون جویهایی بدان می ریزد و به توسط آنها صورتهای معانی بر قلب وارد می شود . گاه با شنیدن صوتی ، چندین صورت خیالی بر نفس وارد می شود . رسم این قسم مانند آن است که چشم را کنترل کند بلکه در حالت قیام نظرش به محل سجده در حالت رکوع نگاهش به میان قدمش و در حال سجده چشمش به طرف بینی و در حال تشهد چشمش به دامنش بنگرد . در صورتی که از حال خودش آگاه است که اگر چشم بر هم گذارد از جهت حضور قلب نافعتر است ، این کار را بکند ، زیرا اگر چه مکروه است لکن ، در صورتی که برای تحصیل توجه و حضور قلب نافع باشد ، البته مقدم است . حضرت علی علیه السلام می فرمید: خداوند رحمت کند کسی را که همت خود را یکی قرار دهد . یعنی حزن و اندوهی نداشته باشد جز به امور اخروی . باید هر کس به مقدار توانایی اش سعی نماید موانع ظاهری و باطنی حضور قلب و توجه در نماز را برطرف نماید و اگر همت خود را بلند قرار دهد ، خدای تعالی نیز او را یاری فرموده و ابواب رحمتش را بر او مفتوح خواهد نمود . همانطور که در قرآن فرموده: کسانی که در راه ما بکوشند ، هر آینه راههایمان را نشانشان می دهیم به درستی که خداوند با نیکوکاران است . سوره عنکبوت آیه 69 نا تمام
|
|||
|
|
۱۶:۰۴, ۱۰/آبان/۹۰
(آخرین ویرایش ارسال: ۱۰/آبان/۹۰ ۱۶:۰۷ توسط فاطمه خانم.)
شماره ارسال: #8
|
|||
|
|||
|
بسم الله الرحمن الرحیم قسمت پنجم نجاسات باطنی و تشبیه آن به نجاسات ظاهری اصول نجاسات باطنی پنج چیز است: اول کبر و فخرو هوی به منزله خوک و سگ و کافر و مطهر آن به این است که به آب توبه و استغفار آن را بشوید و به آب تواضع در نزد آفریدگار آثار شومش را بزداید و به غضب نمودن بر نفس خویش خود برای رضای خداوند ، گذشته را جبران نماید . دوم حسد و حقد و عداوت به منزله میته در نجاسات ظاهریست و مطهرش نیز تقویت یقین و ایمان به خداوند است به این ترتیب که به راستی باورش شود که همه کارها به ید با کفایت اوست . سوم از نجاسات باطنی ظلم است به منزله خو در نجاسات ظاهریست و مطهرش خوف از عذابهای الهی است که برای ستمگران معین فرموده است . چهارم میل به شهوات است به منزله بول و غائط در نجاسات ظاهریست . مطهرش نیز آب گرسنگی و تفکر در فناء لذتهای دنیاست و نخستین درجه آن این است که تا گرسنه نشود چیزی نخورد و تا هنوز میل به خوراک دارد از خوردن دست بردارد . پنجم حب دنیا و غفت از یاد خداست هر کس آن را بخواهد ، تا آنجا که اراده حق باشد به او می دهد(!) ولی از آخرت بی بهره است. حب دنیا چون شراب در نجاسات ظاهریست . آدمی از انسانیت تنزل کرده مست دنیا دوستی می شود . مطهر دوستی دنیا متذکر شدن به مرگ و آخرت و لقاء خداوند است . ظهور رایحه کریهه و بوی گند لاشه این دنیا برای اولیا خداوند آشکار است که: " دنیا چون لاشه مردار است و خواهان لاشه سنگانند " خلاصه آنکه: لازم ترین امور برطرف کردن این موانع است به مقدار قوه و استعداد . ناتمام
|
|||
|
|
۱۹:۲۵, ۱۰/آبان/۹۰
شماره ارسال: #9
|
|||
|
|||
|
سلام
فقط میخواستم به خاطر زحمتی که میکشید و مطلب رو به طور منظم قرار میدین از شما تشکر کنم.باید بخش معرفی کتاب خیلی بیشتر فعال باشه.اگر هر کاربر فقط یک کتاب رو حتی در حد اسم کتاب معرفی کنه خیلی عالیه.باید فرهنگ مطالعه رو در تالار نهادینه کنیم. موفق باشید. |
|||
|
|
۱۰:۵۲, ۱۱/آبان/۹۰
(آخرین ویرایش ارسال: ۲۹/آبان/۹۰ ۱۹:۴۱ توسط فاطمه خانم.)
شماره ارسال: #10
|
|||
|
|||
|
بسم الله الرحمن الرحیم قسمت ششم عظمت خداوند ( اذان ) هنگام شنیدن الله اکبر عظمت الهی را متذکر شود و حقارت غیر او . تا در تکبیر خود دروغگو نباشی . در حال شنیدن تحلیل هر معبود را از خاطر بیرون کن . در وقت شنیدن نام خاتم النبیین جلالت آن حضرت را یاداور و صلوات بر حضرتش را ترک منما . در وقت شنیدن "حی علی العلاه" خود را برای گذاردن نمازی که سبب فلاح است و نجات آماده کن سپس در وقت شنیدن هر یک از آنها ( حی علی الصلاه – حی علی الفلاح – حی علی خیر الاعمل ) بگو : لاحول و لا قوه الا بالله العلی العظیم . تا ترا بر اداء حق نماز یاری فرماید . نماز حضرت صادق می فرماید : هنگامیکه رو به قبله ایستادی ، پس مایوس باش از دنیا و آنچه از آن است و از خلق و آنچه در آن هستند و خالی ساز قلب خود را از هر آنچه ترا از حق تعالی باز می دارد و یاد کن ایستادنت را در محضر پروردگار در آن روزی که برای هر کس آشکار می شود آنچه برای خود از پش فرستادی . نخست قیام نمازگزار یادآور شود که در حضور سلطان عظیمی ایستاده که بر باطنش کاملا آگاهی دارد و بر اعمالش مطلع است . باایستد چون ایستادن بنده گریزپا در برابر مولای خود . پس سزاوار است از شدت خجالت پیشانیش عرق نماید و اعضایش متزلزل شود . به هر حال از گفتن تکبیر الاحرام وقتی بهره می برد که در گفتن الله اکبر صادق باشدد و هیچ موجودی را در قبال حق تعالی بزرگ و سزاوار اطاعت نداند . پیش از تکبیر الاحرام برای شروع " اعوذ بالله من الشیطان الرجیم " بگوید . هم به زبان و هم به عمل . سوره الحمد بسم الله الرحمن الرحیم یعنی به نام خداوندی که بسیار بخشنده است بر خلق خود در دنیا تا با افاضه وجود و حیات و ارزاق و سایر نعمتها . تا به وسیله آن معرفتی حاصل نماید و به پرستش او سرگرم شوند و نیک بخشاینده است بر بندگان در آخرت ، به معرفت خویش و رساندن بر روضه جنت و مقام قرب. پس به راستی از چنین خدای بخشنده ای یاری جوید و از جز او قطع امید نماید ..... الحمدالله رب العالمین در نعمت های ظاهری و باطنی تدبر نماید که همه از منعم حقیقی است که بدون استحقاق و مطالبه به همه عنایت می فرماید و از آنان عوض نمی خواهد پس دیگری سزاوار حمد و ستایش جز خداوند عوالم ملک و ملکوت نمی باشد .... الرحمن الرحیم سپس در آثار لطف و کرم دنیوی و اخروی حق تعالی تدبر نماید که هر چه بندگان به آن نیازمند بودند ، برای اصلاح دنیا و آخرت ، ایجاد فرمود . بدون اینکه انسان استحقاقی داشته باشد . سپس با حالت رجاء بگوید " الرحمن الرحیم" . آن خداوند بخشنده نعمت بر آفریدگان و در گذرنده از گناهان . از رحمت بی پایان اوست که زیادتی گناهان باعث نمی شود نعمتهایش را از آنان سلب فرماید . بلکه نعمت خود را مستدام میدارد و اگر پشیمان شودو به روی آورند می پذیرد .... مالک یوم الدین پس از آن باید ایستادن در قیامت را در حضور ملک جبار تصور کند که برای حساب باید حاضر شود و انواع غضب و قهرش را بر اهل کفر و ظلم و عصیان یاد آورد سپس با کمال خوف از هولهای قیامت و عظیم دانستن صاحب چنین روزی بگوید " مالک یوم الدین " یعنی خداوند روز جزا .... ایاک نعبد و ایاک نستعین در زمان ادای" ایاک نعبد "عجز و فقر خود و مستقل نبودن خویش را در جلب منفعت و دفع ضرر را تصدیق و تصور کند در حال گفتن "ایاک نستعین "جمیع امور خود را به حق تعالی واگزار . . . ناتمام باقی مطالب را در کتاب بخوانید!
|
|||
|
|
|
|
|
| 1 میهمان |
|
|
|||||
| موضوع: | نویسنده | پاسخ: | مشاهده: | آخرین ارسال | |
| خلاصه کتاب اسلام و نیازهای زمان اثر استاد مرتضی مطهری | hosseinsagbaglo | 0 | 4,799 |
۷/مرداد/۹۳ ۱:۱۲ آخرین ارسال: hosseinsagbaglo |
|
| خلاصه کتاب قدرت زمان#برایان تریسی*//بحث و گفتگو\\* | عبدالرحمن | 21 | 12,220 |
۱۹/بهمن/۹۲ ۰:۰۶ آخرین ارسال: عبدالرحمن |
|