تالار گفتگوی بیداری اندیشه

مشاهده تالار در قالب اصلی: پاسور ، شطرنج ، تخته نرد ....
شما درحال مشاهده محتوای قالب بندی نشده این مطلب هستید.برای مشاهده نسخه قالب بندی شده روی لینک فوق کلیک کنید
صفحه: 1 2 3 4 5 6 7
بسم الله الرّحمن الرّحیم

آیا به بعضی از دستورات کتاب آسمانی ایمان می‌آورید، و به بعضی کافر می‌شوید؟! برای کسی از شما که این عمل (تبعیض در میان احکام و قوانین الهی) را انجام دهد، جز رسوایی در این جهان، چیزی نخواهد بود، و روز رستاخیز به شدیدترین عذابها گرفتار می‌شوند. و خداوند از آنچه انجام می‌دهید غافل نیست.
آیه 85

اینها همان کسانند که آخرت را به زندگی دنیا فروخته‌اند؛ از این رو عذاب آنها تخفیف داده نمی‌شود؛ و کسی آنها را یاری نخواهد کرد. آیه 86

سوره بقره

بازی با شطرنج و پاسور
[تصویر: 12414818637119115324394467614814022725112.gif]

سوال: بازی با شطرنج و پاسور حکمش چیست؟

[b]
حضرت آیة الله خامنه ای:
بازی با آلات قمار بدون برد و باخت هم حرام است و بازی شطرنج اگر آلت قمار نباشد، بدون برد و باخت اشکال ندارد.

حضرت آیة الله فاضل لنکرانی:
بازی با آلات قمار مطلقا حرام است.
آیت الله فاضل لنکرانی (رحمة الله علیه) بازی با آلات قمار مطلقا حرام است. اگر مکلف احراز کند که (شطرنج و پاسور) از آلت قمار بودن خارج شده و برد و باختی در کار نباشد، بازی با آن مانعی ندارد و تا احراز نشود نباید بازی کنند

حضرت آیة الله سیستانی:
شطرنج مطلقا حرام است و پاسور اگر همچنان درعرف قمار باشد بازی بدون برد و باخت با آن به احتیاط واجب جایز نیست.

حضرت آیة الله صافی گلپایگانی:
مطلقا حرام است.

حضرت آیة الله تبریزی:
بازی با آلات قمار چه با برد و باخت باشد یا بدون آن جایز نیست و پاسور از آلات قمار است وشطرنج نیز تا وقتی که محرز نشود از آلت قمار بودن خارج شده بطوری که در هیچ مجتمعی قمار با آن متعارف نباشد بازی با آن چه با برد و باخت مالی باشد یا بدون آن جایز نیست.

حضرت آیة الله مکارم شیرازی:
اگر شطرنج درعرف عام از صورت قمار خارج شده باشد وبه عنوان ورزش شناخته شد مانعی ندارد و بازی با پاسور بدون برد و باخت نیز اشکال دارد.

حضرت آیة الله بهجت:
با برد و باخت حرام قطعی است و بدون برد و باخت با احتیاط شدید حرام است.

امام خمینی(رحمة الله علیه)
اگر شطرنج آلت قمار بودن خود را به کلی از دست داده باشد و بعنوان یک ورزش فکری از آن استفاده گردد و برد و باختی در بین نباشد اشکال ندارد و تا احراز نشود باید بازی نکنند.
استفتائات، 1380، پنجم، ج 2، ص 9 و 10، س 18 و 21

آیت الله اراکی(رحمة الله علیه)
سؤال: بازی با ورق بدون برد و باخت بلکه صرفاً برای تفریح چه حکمی دارد؟
باحتیاط واجب بدون برد و باخت هم بازی نکنند.
استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات جامعة الزهراء(قم)

[b]آیت الله بهجت (رحمة الله علیه)
بازی با آلات قمار بدون برد و باخت خلاف احتیاط است و احتیاط شدید در ترک بازی شطرنج بدون برد و باخت است.

آیت الله تبریزی(رحمة الله علیه)
بازی با آلات معروفه ی قمار ولو بدون برد و باخت جایز نیست، و شطرنج تا مادامی که محرز نشود که کلیةً از آلت قمار خارج شده بازی با آن ولو بدون برد و باخت مالی جایز نیست. والله العالم

آیت الله خامنه ای (دام ظلّه)
بازی با چیزی که عرفاً از آلات قمار محسوب می شود، مطلقا حرام است هر چند برای سرگرمی و بدون شرط بندی باشد.
بازی با پاسور مطلقاً جایز نیست و امّا بازی با شطرنج در صورتی که از ابزار قمار محسوب نمی شود بدون برد و باخت اشکال ندارد.
اجوبة الاستفتائات امیر کبیر، 1384، بیست و دوم، ص 245، س 1116

آیت الله خویی(رحمة الله علیه)
بازی با آلات قمار چه با برد و باخت و چه بدون برد و باخت حرام است.
منهاج الصالحین، عشرون، بیروت ج 2، ص 9، م 19
آیت الله نوری همدانی (دام ظلّه) پاسور از آلات قمار است و بازی با آن به قصد سرگرمی نیز جایز نیست

آیت الله سیستانی (دام ظلّه)
شطرنج حرام است.
و پاسور مادامی که قمار است بدون برد و باخت به احتیاط واجب جایز نیست.

آیت الله صافی گلپایگانی (دام ظلّه)
بازی با شطرنج ولو بدون برد و باخت به نظر اینجانب حرام است و پاسور نیز حکم شطرنج را دارد. والله العالم
و فوائدی که برای شطرنج از قبیل سرگرمی و... ذکر کرده اید نمی تواند مجوّز عمل بشود. والله العالم
جامع الاحکام، 1382، چهارم، ج 1، ص 303، س 1044 و 1042

آیت الله فاضل لنکرانی (رحمة الله علیه)
اگر مکلف احراز کند که (شطرنج و پاسور) از آلت قمار بودن خارج شده و برد و باختی در کار نباشد، بازی با آن مانعی ندارد و تا احراز نشود نباید بازی کنند.
استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات جامعة الزهراء(قم) جامع المسائل یازدهم، ج 1، ص 237، با استفاده از س 952 و 951 و همان، 1383، یازدهم، ج 2، ص 314، با استفاده از س 953، و ص 323، با استفاده
از س 973

آیت الله گلپایگانی (دام ظلّه)
[b]
بازی با پاسور و شطرنج ولو بدون برد و باخت باشد جایز نیست. والله العالم

آیت الله مکارم شیرازی (دام ظلّه)
اگر شطرنج و پاسور... در عرف عام واقعاً به عنوان ورزش یا سرگرمی شناخته شود ( بازی با آن بدن برد و باخت مالی) جایز وگرنه حرام است.
استفتائات جدید، 1384، اول، ص 157 با استفاده از س 544 و 534 استفتائات جدید، 1383، اول، ص 158 و 159، با استفاده از س 471 و 472

آیت الله نوری همدانی (دام ظلّه)
پاسور از آلات قمار است و بازی با آن به قصد سرگرمی نیز جایز نیست.
شطرنج در صورتی که از آلات قمار بودن خارج شده و فقط به عنوان یک ورزش فکری بکار گرفته شود اشکال ندارد.
استفتائات جدید، 1384، اول، ص 157، با استفاده از س 544 و 534 استفتائات جدید، 1383، اول، ص 158 و 159، با استفاده از س 471 و 472

آیت الله وحید خراسانی (دام ظلّه)
بنابراحتیاط واجب بازی با آلات قمار بدون برد و باخت بنابراحتیاط واجب حرام است.
منهاج الصالحین مدرسه امام باقر(علیه السلام)، نگارش، سوم، ج 3، ص 12، م

[تصویر: 4448213319156194190943152912111116223.gif]

دوستان نظرات علما رو از سایت تبیان کپی کردم

در پناه حق

بسم الله الرحمن الرحیم
سلام
الان تخته جزو الات قمار محسوب میشود؟
بسم الله الرحمن الرحیم
(۲۷/خرداد/۹۱ ۲۰:۳۷)یوسف خان نوشته است: [ -> ]سلام

تخته و نرد و امثال اين ها که در گذشته آلات قمار بوده اند، اگر الآن هم عرفاً آلات قمار حساب شوند، بازی با آن ها مطلقاً حرام است؛ هرچند بدون برد و باخت باشد. اما اگر الآن عرفاً آلت قمار حساب نشود، بازی با آن بدون شرط بندی اشکالی ندارد؛ ولی بازی کردن با شرط بندی و برد و باخت، حرام است.

کپی شده از سایت پاسخگو
(۲۷/خرداد/۹۱ ۲۱:۳۵)یا ثارالله نوشته است: [ -> ]بسم الله الرحمن الرحیم
(۲۷/خرداد/۹۱ ۲۰:۳۷)یوسف خان نوشته است: [ -> ]سلام

تخته و نرد و امثال اين ها که در گذشته آلات قمار بوده اند، اگر الآن هم عرفاً آلات قمار حساب شوند، بازی با آن ها مطلقاً حرام است؛ هرچند بدون برد و باخت باشد. اما اگر الآن عرفاً آلت قمار حساب نشود، بازی با آن بدون شرط بندی اشکالی ندارد؛ ولی بازی کردن با شرط بندی و برد و باخت، حرام است.

کپی شده از سایت پاسخگو
خوب من از کجا بفهمم الان به عنوان قمار ازش استفاده میشه یا نه؟
بسم الله الرّحمن الرّحیم
(۲۷/خرداد/۹۱ ۲۲:۳۱)یوسف خان نوشته است: [ -> ]خوب من از کجا بفهمم الان به عنوان قمار ازش استفاده میشه یا نه؟

باید به عرف نگاه کنید.

این سوال من هم بود که اگر من به اطرافیانم نگاه کنم ببینم مثلا تخته که مثل شطرنج حالت فکری داره آلت قمار نیست، آیا برای من بازی کردن تخته نرد حلال است یا خیر
و این موضوع که آیا عرف رو خودم می تونم تشخیص بدم یا خیر

با خوندن این استفتا در رساله امام خامنه ای پاسخ هردوی این سوال هارو گرفتم :

شماره استفتا : 1127
اگر بعضی از وسیله های بازی در شهری از آلات قمار محسوب شوند ولی در شهر دیگری از آلات قمار محسوب نشوند آیا بازی با آنها جایز است؟

پاسخ : باید عرف هردو مکان رعایت شود. به این معنی که اگر آن وسیله ها در یکی از دو شهر از آلات قمار محسوب شوند و در گذشته هم در هر دو مکان از آلات قمار بوده اند؛ در حال حاضر هم بازی با آن ها حرام است.

خوب ببینید تخته نرد یا پاسور به طور مشخصی از آلات قمار بوده اند.نمی دونم من که با خوندن این به عقلم رسیده که بازی باهاشون حرامه شما اگر به نتیجه نرسیدید بهتره باز هم استفتا کنید.

یا حق
دوست من اکثر کسانی که بازی میکنند به منظور سرگرمی است و هیچ مشکلی ندارد.
بسم الله الرحمن الرحیم

مطالعه مجدداین موضوع هم بد نیست:

یک نکته راجع به بازی ورق
خب اینطوری که آخرش هرکس میگه به نظر من آلت قمار نیست و میشینه بازی میکنه.... یه نفرم میگه به نظر من آلت قماره و بازی نمیکنه. این چه فتوایی شد!
(۲۸/خرداد/۹۱ ۰:۰۳)alitalebi نوشته است: [ -> ]دوست من اکثر کسانی که بازی میکنند به منظور سرگرمی است و هیچ مشکلی ندارد.
سلام
نه خیر هدف ربطی به اصل قضیه نداره ، ممکن هست کسی به نیت سرگرمی با چاقو با کسی دیگه شوخی کنه.اصل این هست که بفهمیم نظر مرجعمون چه ، به اون عمل کنیم (با رعایت احتیاط) و بهتر این هست که به جای این مزخرفات بریم سراغ این همه تفریحات سالم و مفید.
در ضمن کتابی هست درباره شطرنج ، که از روی مستندات دانشمندان غیر مسلمان ثابت می کنه شطرنج برای ذهن ضرر داره و باعث تخریب هوش و ذهن می شه.اثبات هم می کنه اغلب در بین مردم ، رابطه بین ضریب هوشی و قدرت بازی شطرنج برعکس بوده و هست.

(۲۸/خرداد/۹۱ ۰:۲۰)Havbb 110 نوشته است: [ -> ]خب اینطوری که آخرش هرکس میگه به نظر من آلت قمار نیست و میشینه بازی میکنه.... یه نفرم میگه به نظر من آلت قماره و بازی نمیکنه. این چه فتوایی شد!
سلام
فتوی دادن خیلی سخت و پیچیده است ، مطمئن باشید اگر مرجع می تونست فتوای سریح بده این کار رو می کرد ، اما خوب بعضی مسائل فقهی به شرایط وابسته هستند ، پس مراجع هم باید بستهبه شرایط فتوی بدند.چرا ؟ چون عرف ممکنه از امروز تا فردا هزار تا تغییر بکنه ، و مرجعنمی تونه دائم فتواش رو عوض کنه ، چون مردم گیج می شند.بعد هم خیلی اوقات به منطقه سکونت ، به شرایط و چیزهای دیگه ربط داره و مرجع نمی تونه خودش رو جای همه قرار بده.
مثلا مسئله ای مثل لباس شهرت از محله تا محله فرق می کنه توی یک شهر حتی.
بسم الله الرحمن الرحیم

این هم بخونید.خیلی روشن کننده است (منبع : سایت حوزه)

برای توضیح بیشتر درباره حکم شرعی بازی با شطرنج و پاسور باید به نکات زیر توجه کرد:

1. بازی ها به چهار گروه زیر تقسیم می شوند:
الف) بازی با آلات قمار، با شرط بندی.
ب) بازی با آلات قمار، بدون شرط بندی.
ج) بازی با غیرآلات قمار، با شرط بندی.
د) بازی با غیرآلات قمار, بدون شرط بندی.

2. اگر چه درباره تعریف «قمار» میان علما اختلاف نظر وجود دارد، ولی بدون تردید, قسم چهارم، قمار نیست و به هیچ وجه، حرمتی ندارد. همان طور که تردیدی در قمار بودن بازی قسم اول و حرام بودن آن نیست؛ بلکه قسم سوم نیز تقریبا مورد اتفاق نظر علمای دینی است که حرام است و بسیاری از فقها, اصلا ملاک قماربازی را همراه بودن آن با برد و باخت و شرط بندی می دانند؛ خواه بازی با آلات قمار باشد و یا مانند فوتبال که فی نفسه حرام نیست؛ اما اگر با شرط بندی مالی همراه باشد, قمار محسوب شده، حرام می گردد. پس شرط بندی در هرگونه بازی، حرام است؛ مگر در موارد استثنایی، مانند شنا و تیراندازی.

3. تنها مورد محل اختلاف, قسم دوم است; یعنی بازی با آلات قمار، بدون آن که با شرط بندی همراه باشد؛ اما مقصود از وسیله قمار، این است که چیزی در نگاه نوع مردم و در عرف متدینین، وسیله و ابزار قماربازی باشد؛ اگر چه در برخی موارد خاص, چند نفر بدون برد و باخت و شرط بندی، بلکه به قصد سرگرمی یا بازی فکری، با آن بازی کنند. این بازی با وسیله قمار، طبق روایات حرام است؛
اما دلیل تغییر حکم برخی بازی ها بدان جهت است که ممکن است در گذشته چیزی از آلات قمار به شمار می آمده، ولی رفته رفته، تغییر ماهیت داده، به طوری که در عرف متدینین، از ابزار قمار محسوب نشود و به عنوان یک بازی تفریحی و سرگرمی یا یک بازی فکری درآید (چنان که برخی در مورد شطرنج اظهار می دارند). در این صورت، حکم آن تغییر خواهد یافت؛ زیرا حکم، تابع موضوع است و اگر موضوع عوض شود, در واقع، موضوع جدید, حکم جدیدی خواهد داشت. بنابراین، بهتر است به جای عبارت تغییر حکم، در این گونه موارد، به عنوان تغییر موضوع یاد کنیم؛ تا افرادی که دقت کافی به عمل نمی آورند، نگویند اگر حلال و حرام پیغمبرصلی الله علیه وآله، ابدی است، پس چرا حکم خدا عوض می شود و در یک زمان حرام است و در زمانی دیگر حلال.

4. گاهی مرجع تقلید به عنوان یک کارشناس امور دینی و با استفاده از آیات و روایات، به طور کلی، یک وسیله ای را از آلات و ابزار قمار می داند و در این صورت، حکم به حرام بودن بازی با آن می دهد. بنابراین، فتوای هر مرجع تقلیدی، برای مقلدین وی اعتبار دارد؛ همان طور که اگر به پزشکی مراجعه کنید، با توجه به تخصص او، به دستورات او عمل می کنید. از این رو، ممکن است یک مرجع تقلید، مانند حضرت آیه الله سیستانی یا صافی گلپایگانی، بازی با شطرنج را مطلقا حرام بدانند؛ ولی برخی مراجع دیگر، مانند امام خمینی, مقام معظم رهبری, آیه الله فاضل, مکارم و بهجت به عنوان وسیله قمار بودن، حرام می دانند که اگر از وسیله قمار بودن خارج باشد، دیگر حرام نخواهد بود.

(۲۸/خرداد/۹۱ ۰:۲۰)Havbb 110 نوشته است: [ -> ]خب اینطوری که آخرش هرکس میگه به نظر من آلت قمار نیست و میشینه بازی میکنه.... یه نفرم میگه به نظر من آلت قماره و بازی نمیکنه. این چه فتوایی شد!

عرف جامعه رو نمیشه تنها با نگاه کردن به خودمون و اطرافیان تشخیص داد بلکه گسترده تر از اینه (این جمله نقل قول هست از دفتر امام خامنه ای)
باید جامعه رو در نظر گرفت

(۲۸/خرداد/۹۱ ۰:۰۳)alitalebi نوشته است: [ -> ]دوست من اکثر کسانی که بازی میکنند به منظور سرگرمی است و هیچ مشکلی ندارد.

ببینید در مورد تخته نرد و پاسور که حکم مشخصه و حرامه
در مورد شطرنج هم نظرات متفاوته که باید به مرجع تقلید خودتون رجوع کنید.

پیشنهاد می کنم پست اول رو بخونید!!!!!!!!!!!!!
صفحه: 1 2 3 4 5 6 7
آدرس های مرجع