|
سلسله مباحث « اهل بیت (علیهم السّلام) در قرآن »
|
|
۱۷:۴۵, ۲۴/مرداد/۹۰
(آخرین ویرایش ارسال: ۲۴/مرداد/۹۰ ۱۷:۵۵ توسط أین المنتظر.)
شماره ارسال: #1
|
|||
|
|||
|
سلام همسنگران. خدا قوت. همه مامیدانیم که برای رسیدن به بهشت و نوشیدن آب از حوض کوثر، باید به دو اصل تمسّک بجوییم. 1- قرآن 2- اهل بیت.در حدیث ثقلین آمده که این دو هرگز از یکدیگر جدا نخواهند شد. یعنی این دو به هم وابسته و مکّل یکدیگرند. اگر اینگونه فکر کنیم که تنها اهل بیت (علیهم السّلام) از قرآن حرف زدند و آن را تفسیر کرده اند، و قرآن هیچ حرفی از آنها نزد و هیچ نامی از آنها نبرد، راطه یکطرفه می شود و در نتیجه این دو به هم وابسته نیستند. بنابراین در آیات متعددی از قرآن از اهل بیت بطور غیر مستقیم یاد شده است. حقیر، مقاله ای کوتاه و مختصر در رابطه با این موضوع نوشته ام که بصورت تدریجی در این تاپیک قرار میدهم. البته این مقاله نه بصورت حرفه ای بلکه بصورت ساده و مختصر نوشته شده تا بدرد عموم بخورد. سعی کردم برای هر آیه یک روایت از اهل بیت یا بیشتر همراه با سند بیاورم. ان شاءالله که مورد رضایت خداوند متعال و اهل بیت (علیهم السّلام)، قرار بگیرد.
1. اهل بیت نعمت های الهی: « ثُمَّ لَتُسألُنَّ یَومَئِذٍ عَنِ النَّعیم » . (تکاثر/ 8) ترجمه: سپس در آن روز از نعمتی که در اختیار داشتید، بازخواست خواهید شد. قال الصادق ( ع ): "نحن من النعیم" . ترجمه: ما از نعمت های خداوندیم. ( نورالثقلین، ج 1، ص 665 و تفسیرالمیزان ) |
|||
|
| آغاز صفحه 4 (پست فوق، اولین پست این موضوع می باشد) |
|
۱۷:۵۹, ۲۹/مهر/۹۰
(آخرین ویرایش ارسال: ۱۴/آبان/۹۰ ۱:۳۰ توسط أین المنتظر.)
شماره ارسال: #31
|
|||
|
|||
|
21- اهل بیت (علیهم السلام) امت میانه بقره / 143 ترجمه: ما شما را امت وسط قرار دادیم تا این که گواهان و حجّت بر مردم باشید. و پیامبر بر شما شاهد باشد... ابان بن عیاش از سلیم بن قیس نقل کرده که گفت: امیرالمؤمنین(علیه السلام) فرمود: به راستى خداوند ما را در این آیه "لتکونوا شهداء على الناس" قصد کرده است. پس، رسول خدا شاهد بر ماست و ما شاهدان بر مردم هستیم و حجت او در زمین مى باشیم و ما آنانى هستیم که خداوند درباره ایشان فرمود: "و کذلک جعلناکم امةً وسطاً... شواهد التنزیل، ج 1، ص 92 |
|||
|
|
۱۶:۴۶, ۲/آبان/۹۰
(آخرین ویرایش ارسال: ۱۴/آبان/۹۰ ۱:۳۵ توسط أین المنتظر.)
شماره ارسال: #32
|
|||
|
|||
|
22- نزول آیه نور در شأن علی، حسن، و حسین (علیهم السلام)
يا ايها الذين آمنوا اتقوا الله و آمنوا برسوله يؤتکم کفلين من رحمته و يجعل لکم نورا تمشون به و يغفر لکم والله غفور رحيم حديد، آيه28 ترجمه: اي کساني که ايمان آورديد، تقواي الهي پيشه کنيد و به رسولش ايمان بياوريد تا دو سهم از رحمتش به شما ببخشد و براي شما نوري قرار دهد که با آن (در ميان مردم و در مسير زندگي خود) راه برويد وگناهان شما را ببخشد. و خداوند آمرزنده مهربان است. از ابن عباس نقل شده که مراد از جمله «يؤتکم کفلين من رحمته» حسن و حسين(علیه السلام) است و منظور از «يجعل لکم نورا تمشون» علي بن ابي طالب(علیه السلام) است. (شواهد التنزيل، ج2، ص227) در حديث ديگري در همان کتاب، با سند خود از جابر بن عبدالله از پيامبر نقل کرده که در تفسير «يؤتکم کفلين من رحمته» فرمود: منظور حسن و حسين است و در تفسير «و يجعل لکم نورا...» فرمود: منظور علي بن ابيطالب است. و حاکم در همان کتاب از امام باقر(علیه السلام) در تفسير همين آيه نقل ميکند که فرمود: «من تمسک بولاية علي فله نور؛ براي کسي که به ولايت علي بن ابيطالب تمسک جويد، نوري وجود دارد!» (همان، ج2، ص228) |
|||
|
|
۱:۱۵, ۱۴/آبان/۹۰
(آخرین ویرایش ارسال: ۱۴/آبان/۹۰ ۱:۳۶ توسط أین المنتظر.)
شماره ارسال: #33
|
|||
|
|||
|
23- نزول آيه خير البرية در شأن علی (علیه السلام)
إن الذین آمنو و عملو الصالحات اولئک هم خیرالبریة بینه / 7 ترجمه: همانا کساني که ايمان آورده و عمل صالح انجام دادند، بهترين مخلوقات [خدا] هستند. 1 - ابن حجر و ديگران از ابن عباس نقل کرده اند: هنگامي که آيه (إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصّالِحاتِ أُولئِکَ هُمْ خَيْرُ الْبَرِيَّةِ...) نازل شد، رسول خداصلي الله عليه وآله خطاب به علي عليه السلام فرمود: «مقصود از آن تو و شيعيان تو است....» [1] . 2 - حاکم حسکاني نيز از ابن عباس نقل کرده که اين آيه (إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصّالِحاتِ...) در شأن علي و اهل بيت عليهم السلام نازل شد. [2] . 3 - ابن عساکر به سندش از جابر بن عبداللَّه انصاري نقل ميکند که فرمود: ما نزد پيامبرصلي الله عليه وآله بوديم که علي عليه السلام وارد شد. پيامبرصلي الله عليه وآله فرمود: قسم به کسي که جانم به دست اوست، همانا اين (علي) و پيروان و شيعيان او به طور حتم در روز قيامت به فوز خواهند رسيد. در اين هنگام بود که اين آيه نازل شد: (إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصّالِحاتِ أُولئِکَ هُمْ خَيْرُ الْبَرِيَّةِ). لذا هر گاه اصحاب پيامبر مشاهده ميکردند که علي عليه السلام ميآيد ميگفتند: خير البريّه آمد. [3] 4 - ابن مردويه از امام علي عليه السلام نقل کرده که رسول خداصلي الله عليه وآله به من فرمود: «آيا قول خدا را نشنيده اي (إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا...)؟ مقصود تو و شيعيان تو است....» [4] . 5 - طبري در تفسير خود به سندش از ابي الجارود از امام باقرعليه السلام در تفسير آيه (أُولئِکَ هُمْ خَيْرُ الْبَرِيَّةِ) نقل کرده که پيامبرصلي الله عليه وآله فرمود: «مقصود تو هستي اي علي و شيعيان تو.» [5] . [1] صواعق المحرقه، ص 96؛ ما نزل من القرآن في عليعليه السلام، ابي نعيم، ص 237. [2] شواهد التنزيل، ج 2، ص 495. [3] درّ المنثور، ج 6، ص 589. [4] درّ المنثور، ج 6، ص 589. [5] جامع البيان، ج 30، ص 264. |
|||
|
|
۱۵:۰۲, ۱۴/آبان/۹۰
شماره ارسال: #34
|
|||
|
|||
|
24- خداند ابراهیم نبی را با نام ائمه آزمایش کرد وَإِذِ ابْتَلَى إِبْرَاهِيمَ رَبُّهُ بِكَلِمَاتٍ فَأَتَمَّهُنَّ قَالَ إِنِّي جَاعِلُكَ لِلنَّاسِ إِمَامًا قَالَ وَمِن ذُرِّيَّتِي قَالَ لاَ يَنَالُ عَهْدِي اظَّالِمِينَبقره / 124 ترجمه: (به خاطر بياوريد) هنگامي كه خداوند ابراهيم را با وسائل گوناگوني آزمود، و او بخوبي از عهده آزمايش بر آمد ( وآنها را تمام کرد)، خداوند به او فرمود: من تو را امام و رهبر مردم قرار دادم، ابراهيم عرض كرد: از دودمان من (نيز اماماني قرار بده) خداوند فرمود: پيمان من به ستمكاران نميرسد (و تنها آن دسته از فرزندان تو كه پاك و معصوم باشند شايسته اين مقامند). مفضل بن عمر میگوید: از حضرت صادق علیه السلام معنی آیه ی شریفه ی و اذ ابتلی ابراهیم ربه بکلمات فاتمهن) را پرسیدم که مقصود خدای تعالی از این کلمات چیست؟ فرمود:این کلمات، همان کلماتی است که حضرت آدم، از خدای تعالی فراگرفت و چنین عرض کرد: «پروردگارا، به حق محمد، علی، فاطمه، حسن، و حسین از تو درخواست مینمایم که توبه ی مرا بپذیری»؛ پس توبه اش مورد قبول واقع گردید، بدرستیکه خدا، بسیار توبه پذیر و مهربان است. سپس از حضرت صادق علیه السلام پرسیدم مقصود خدای تعالی از (اتمهن) در این آیه چیست؟ فرمود: یعنی نام نه امام دیگر از اولاد حسین بن علی تا قائم آلمحمد علیهمالسلام را به پنج تن ملحق نمود. ینابیع الموده ص 97 بحارالانوار ج 11/ ص 176 |
|||
|
|
۱۶:۴۲, ۲۱/آبان/۹۰
(آخرین ویرایش ارسال: ۴/آذر/۹۰ ۱:۰۸ توسط أین المنتظر.)
شماره ارسال: #35
|
|||
|
|||
|
25- قرآن و اشاره به ضربه کوبنده علی (علیه السلام) به عمرو در جنگ
وَرَدَّ اللَّهُ الَّذِينَ كَفَرُوا بِغَيْظِهِمْ لَمْ يَنَالُوا خَيْرًا وَكَفَى اللَّهُ الْمُؤْمِنِينَ الْقِتَالَ وَكَانَ اللَّهُ قَوِيًّا عَزِيزًا
احزاب / 25
ترجمه: خدا احزاب كافر را با دلي مملو از خشم باز گرداند بيآنكه نتيجهاي از كار خود گرفته باشند، و خداوند در اين ميدان مؤ منان را از جنگ بينياز ساخت، (و پيروزي را نصيبشان كرد) و خدا قوي و شكست ناپذير است.
بسياري از محدثين و مفسرين گفتهاند که: «و کفي الله المؤمنين القتال» اشاره به علي(علیه السلام) و ضربه بسيار مؤثري است که بر پيکر «عمرو بن عبدود» زد و مسلمانان را از جنگ با کفار بينياز نمود. حاکم حسکاني چندين حديثبه چند طريق نقل کرده است که ما نقل او از «حذيفه» - صحابي بزرگ و معروف - را ذکر ميکنم: شأن نزول: حذيفه حديث مفصلي درباره پيکار علي(علیه السلام) با عمرو بن عبدود و کشتن او نقل کرده است. او ميگويد، پيامبر(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) فرمود: «بشارت باد بر تواي علي! اگر اين کار تو را با عمل امت محمد(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) مقايسه کنند، عمل تو بر اعمال آنها برتري خواهد داشت؛ زيرا خانهاي از خانههاي مسلمانان نبود، مگر اينکه به خاطر قتل عمرو بن عبدود عزتي در آن وارد شد.»
(شواهد التنزيل، ج2، ص7 )
|
|||
|
|
۱۹:۳۶, ۲۲/آبان/۹۰
(آخرین ویرایش ارسال: ۲۲/آبان/۹۰ ۱۹:۳۷ توسط أین المنتظر.)
شماره ارسال: #36
|
|||
|
|||
|
26- در قیامت نسبت به پذیرش و عدم پذیرش ولایت (علیه السلام) مسئولیم وقِفوهُم أنّهم مسؤولون صافات، آيه24 ترجمه: آنها را نگهداريد که آنها مسئولند (و بايد بازپرسي شوند). حاکم حسکاني است که در «شواهد التنزيل» از ابوسعيد خدري به دو طريق نقل ميکند که پيغمبر اکرم(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) در تفسير اين آيه فرمود: «عن ولاية علي بن ابيطالب» منظور سؤال از ولايت علي بن ابيطالب است. او حديث ديگري از سعيد بن جبير، از ابن عباس نقل ميکند که پيغمبر اکرم(ص ) فرمود: « هنگامي که روز قيامت ميشود، من و علي بر صراط متوقف ميشويم؛ هر کس از کنار ما ميگذرد از ولايت علي از او سؤال ميکنيم؛ هر کس که داراي اين ولايتباشد، [از صراط ميگذرد] و الا او را در آتش ميافکنيم و اين است معني آيه «وقفوهم انهم مسؤولون». شواهد التنزيل، ج2، ص106 و 107 |
|||
|
|
۱۵:۵۷, ۲۳/بهمن/۹۰
(آخرین ویرایش ارسال: ۲/فروردین/۹۱ ۲:۲۷ توسط أین المنتظر.)
شماره ارسال: #37
|
|||
|
|||
|
27- پیامبر (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) انذار دهنده و علی (علیه السلام) هادی است
« اِنَّمااَنْتَ مُنْذِرٌ وَ لِکُلِّ قَوْمٍ هاد » ترجمه: تو تنها بيم دهنده اي، و براي هر گروهي هدايت كننده اي است. رعد / 7 عن ابن عباس لما نزلت : إنما أنت منذر [ و لكل قوم هاد ] قال رسول الله (ص) : أنا المنذر و علي الهادي من بعدي و ضرب بيده إلى صدر علي فقال :« أنت الهادي بعدي يا علي بك يهتدي المهتدون ». ترجمه: از ابن عباس روایت شده که هنگامی این آیه نازل شد، پیامبر (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) فرمودند: من انذار دهنده و علی (علیه السلام) بعد از من هادی است. سپس بادستش به سینه علی زد و فرمود: ای علی؛ تو بعد از من هدایت کننده ای. و هدایت شوندگان بوسیله ی تو هدایت می شوند. شواهد التنزیل، ج1، ص381 |
|||
|
|
۱۶:۱۷, ۲۳/بهمن/۹۰
شماره ارسال: #38
|
|||
|
|||
|
امام علی علیه السلام اسرار قرآن كریم (قُلْ كَفى بِاللّهِ شَهیداً بَیْنى وَ بَیْنَكُمْ وَ مَنْ عِنْدَهُ عِلْمُ الْكِتَابِ) رعد / 43 طبق نقل عده اى از علماء اهل سنت، آیه شریفه فوق درباره امام علی علیه السلام ـ نازل شده است.از عبدالله بن سلام نقل شده كه: از رسول خدا صلى الله علیه وآله درباره آیه شریفه (وَ مَنْ عنده علم الكتاب)«كسى كه نزد اوست علم و (اسرار) كتاب (قرآن) سؤال شد، حضرت فرمود: این آیه منحصراً درباره حضرت علی بن ابیطالب است.(1) |
|||
|
|
۱۱:۴۸, ۹/اسفند/۹۰
(آخرین ویرایش ارسال: ۹/اسفند/۹۰ ۱۱:۵۱ توسط أین المنتظر.)
شماره ارسال: #39
|
|||
|
|||
|
28- اهل بیت (علیه السلام) همان نور ما در صراط و راه رسیدن به خدا هستند...
يأيّها الّذين ءامنوا اتّقوا اللّه و ءامنوا برسوله يؤتكم كفلين من رّحمته و يجعل لّكم نوراً تمشون به و يغفر لكم و اللّه غفور رّحيماي كساني که ايمان آوردهايد، از خدا پروا داريد و به پيامبر او بگرويد تا از رحمت خويش شما را دو بهره عطا كند و براي شما نوري قرار دهد که به (بركت) آن راه سپريد و بر شما ببخشايد، و خدا آمرزنده مهربان است. حديد/ 28 محمّد بن مروان از كلبي و او از ابو صالح نقل كرد إبن عباس مفسّر قرآن در توضيح و تفسير آيه كريمه گفت: يؤتكم كفلين من رّحمته يعني حسن و حسين عليهما السّلام را به شما عنايت كردم. و يجعل لّكم نوراً تمشون به منظور از نور در اينکه آيه، علي بن ابي طالب عليه السّلام است که در پناه علم او هدايت ميشويد. ترجمه شواهد التنزیل، ص 272 |
|||
|
|
۱۱:۵۸, ۶/خرداد/۹۱
شماره ارسال: #40
|
|||
|
|||
|
وعلی الاعراف رجال یعرفون کلا بسیماهم
ودر اعراف مردانی هستند که همه را با چهره هایشان می شناسند(سوره ی اعراف آیه ی 46 ) اصبغ ابن نباته گفت: نزد علی نشسته بودم که عبد الله ابن کواء آمد وگفت:یا امیر المومنین مرا از این سخن خداوند خبر بده (وعلی الاعراف رجال یعرفون کلا بسیماهم) فرمود: وای بر تو ای ابن کواء ما،در روز قیامت میان بهشت و جهنم می ایستیم ، پس هرکس مارا یاری کرده به چهره اش می شناسیم واو را وارد بهشت می کنیم وهر کس مارا دشمنی کرده او را به چهره اش می شناسیم و او را وارد جهنم میکنیم |
|||
|
|
|
|
|
| 1 میهمان |