سلام و عرض ادب
متنی رو تقدیم دوستان اهل علم و تحقیق میکنم.
مهدي موعود از فرزندان امام مجتبي (علیه السلام) است یا از نسل امام حسين(علیه السلام)
1-در منهاج السنة ، ج4 ، ص95 ابن تیمیه ميگويد :
وقد روي عن علي أنه قال هو من ولد الحسن بن علي لا من ولد الحسين .
روايت از حضرت علي عليه السلام آمده است كه حضرت مهدي از اولاد امام حسن مجتبي است نه از اولاد امام حسين
اين عبارتي را كه ابن تيميه نقل ميكند ، ايشان مصدری نياورده است ؛ این روایتی
است در سنن أبي داود ، ج2، ص311 ، ح4290 كه :
عن أبي إسحاق ، قال : قال علي رضي الله عنه ونظر إلى ابنه الحسن فقال : إن ابني هذا سيد كما سماه النبي صلى الله عليه وسلم وسيخرج من صلبه رجل يسمى باسم نبيكم يشبهه في الخلق ولا يشبهه في الخلق ، ثم ذكر قصة : يملأ الأرض عدلا .
در اخلاق شبيه پيامبر است ولي در خلقت شبيه پيغمبر نيست .
اين روایت را ابن أثير جزري در جامع الأصول ، ج11 ، ص 49 آورده و متقي هندي در كنز العمال ، ج13 ، ص647 آورده اند .
اولاً: روايتي را كه ايشان نقل كرده است ، هم ضعيف است و هم مرسل ؛ چون أبو داود ميگويد كه :
حدثت عن هارون بن مغيره .
به من حديث شد از هارن بن مغيره .
اين كه چه كسي به او حديث كرده باشد ، معلوم نيست .
پس از اين جهت ارسال دارد كه كسي كه اين روايت را به جناب ابن داود از طريق هارون بن مغيره آورده است ، مشخص نيست كه ثقه است يا غير ثقه .
آقايان علما و خود ابن تيميه روايتي را كه مرسل باشد و يكي از حلقات راويان مفقود باشد ، عمل نميكنند . حال چطور شد كه در اين جا آمده و به اين روايت عمل كرده است .
اشكال ديگر اين است كه راوي از امير المؤمنين سلام الله عليه ، ابو اسحاق است و تمام بزرگان اهل سنت ميگويند كه ابو اسحاق اصلاً سخني و روايتي از علي عليه السلام نقل نكرده است ؛ چون خود ابن حجر دارد :
وكان عمره يوم شهادة امير المؤمنين سبع سنين لأنه ولد لسنتين بقيتا من خلافت عثمان .
روزي كه امير المؤمنين عليه السلام از دنيا رفت ، اين شخص هفت ساله بوده است ؛ چون دو سال مانده به آخر خلافت عثمان به دنيا آمده است .
يك بچۀ هفت سالهاي كه هيچ روايتي از امير المؤمنين نشنيده اين روايت را نقل كرده است .
ثانياً : همين روايت را كساني كه ازجناب ابو داود نقل كردهاند ؛ مثل جزري شافعي متوفاي 833 ايشان نقل ميكند و ميگويد : نسخۀ ابن داود كه در دست من است ، در آنجا دارد :
ونظر الي ابنه الحسين .
مشخص است كه اين نسخۀ ابو داود كه در قرن هفتم و هشتم بوده و حتي در عصر ابن تيميه و نسخهاي كه در دست جزري شافعي بوده در آنجا امام به امام حسين نگاه كرده نه به امام حسن عليهما السلام .
واشمل المناقب ، ص165 و 168 .
ثالثاً : جناب ابو صالح كه از اعلام اهل سنت است و سند در آنجا كلمۀ «الحسين » دارد نه الحسن .
رابعاً : آقايان اهل سنت روايات متعددي آوردهاند از رسول اكرم صلي الله عليه وآله وسلم كه پيغمبر فرمود : مهدي از فرزندم حسين است :
عن حذيفة بن اليمان قال : خطبنا رسول الله ( ص ) فذكرنا ما هو كائن فقال : لو لم يبق من الدنيا إلا يوم واحد لطول الله ذلك اليوم حتى يبعث رجلا من ولدي اسمه اسمي ، فقام سلمان الفارسي . فقال : يا رسول الله من أي ولدك هو ؟ قال : من ولدي هذا . وضرب بيده على الحسين ( سلام الله عليه ) .
اگر از عمر عالم يك روز باقي نمانده باشد ، خداوند اين يك روز را آنچنان طولاني ميكند تا مردي از اولاد كه همنام من است برخيزد و جهان را پر از عدل و داد كند . از كدام يك از فرزندت ؟ فرمود : از اين فرزندم . دستش را زد به شانۀ امام حسين .
اين روايت را ابن قيم جوزيه ، شاگرد و مدافع ابن تيميه و ناشر فرهنگ ابن تيميه در كتاب المنار المنيب ، ص148 فصل 50 نقل ميكند . ابن حجر در كتاب القول المختصر ، ص377 نقل ميكند . و همچنين الحمويني در فرائد السمطين ، ج2 ، ص325 و سيرۀ حلبي ، ج1 ، ص193 و ...
خامساً : ما احتمال قوي ميدهيم كه اين قضيه تبديل حسن به حسين در دروان بني العباس ، سادات حسني كه در گوشه و كنار ايران و عراق و ... قيام كردند ؛ به ويژه در زمان مأمون و متوكل ، براي اين كه براي قيام خودشان يك قداستي هم پيدا كنند ، آمدهاند محمد بن عبد الله حسن مثني را كه از نوادههاي امام مجتبي است به عنوان مهدي معرفي كردند و لذا احتمال قوي است كه اينها روايت را جعل كردهاند يا در او تصرف كردهاند . و يا اين كه اصلاً منصور عباسي ، اسمش بود محمد بن عبد الله ، ملقب به مهدي بود . اينها هم در برابر شورشيان آمدهاند و گفتند : آن مهديي كه پيامبر اكرم از او خبر داده ، من هستم .
سادساً : بر فرض كه پيامبر اكرم صلي الله عليه وآله وسلم گفته باشد كه از نسل فرزندم امام حسن عليه السلام است ، آيا ببنيم كه مشكلي ايجاد ميكند يا نه ؟ حضرت مهدي سلام الله عليه حسني الأم و حسيني الأب است . از مادر جد حضرت مهدي به امام حسن عليه السلام ميرسد و از كانال پدر به آقا امام حسين عليه السلام ميرسد . براي اين كه همسر آقا امام سجاد سلام الله عليه مادر امام باقر عليه السلام ، فاطمه دختر امام مجتبي بوده است . و تمام كساني كه بعد از امام باقر به دنيا آمدهاند ، حسني الأم و حسيني الأب هستند .
و خود قرآن هم كساني را كه از كانال مادر به كسي برسد ، صراحتاً ميگويد كه فرزند او هستند ؛ مثلا در سورۀ انعام ، آيۀ 85 حضرت يحيي و عيسي را از فرزندان اسحق و يعقوب شمرده است ؛ در حالي كه همه ميدانند بر اين كه حضرت عيسي از كانال مادر به حضرت اسحق و يعقوب رسيده است . و اضافه بر اين كه پيامبر اكرم نسبت به امام حسن و امام حسين عليهما السلام بارها فرموده است كه :
الحسن والحسين ابناي شبابا اهل الجنة
با اين كه آنها فرزند پيامبر از طريق حضرت صديقۀ طاهره سلام الله عليها هستند .
پس ما به جناب ابن تيميه و پيروان او ميگوييم كه فرضاً هم روايت آنگونه باشد كه شما ميگويد ، ضرري نميزند .
منبع سایت ولی عصر