|
احادیث روزانه(شرط ورود=تفکر در احادیث)
|
|
۱۴:۱۴, ۶/فروردین/۹۱
(آخرین ویرایش ارسال: ۱۱/خرداد/۹۲ ۸:۵۸ توسط شهیدطیبه واعظی.)
شماره ارسال: #1
|
|||
|
|||
|
هرکس چهل حديث حفظ کند . .
در روايت آمده است: "هرکس چهل حديث حفظ کند، خداوند وي را فقيه محشور ميکند". آيا اگر حافظ عامل به احاديث نبود، باز هم جزء فقها محشور ميشود يا بايد عامل باشد؟ کلام علامه طباطبايي که فرمود" عامل بودن شرط نيست" چيست؟ آيا تقوا در حديث، شرط فقيه محشور شدن است؟ در مورد حفظ چهل حديث هم از پيامبر صلّي الله عليه و آله و سلّم روايت وجود دارد و هم از برخي ائمه ديگر عليه السّلام[sup]1[/sup] . البته اين احاديث در برخي از کلمات و واژهها با يکديگر اختلاف دارند. علامه مجلسي در بحار الانوار نقل کرده است که پيامبر اسلام صلّي الله عليه و آله و سلّم فرمود: "هرکس چهل حديث براي امت من حفظ کند، تا از آن بهره ببرند، خداوند روز قيامت او را در شمار فقيهان و عالمان برميانگيزد".[sup]2[/sup] بيترديد پيام اصلي اين حديث تشويق و ترغيب به حفظ احاديث پيامبر صلّي الله عليه و آله و سلّم و اهلبيت است. هرکس چهل حديث از پيامبر ـ صلّي الله عليه و آله و سلّم ـ و اهلبيت عليه السّلام حفظ کند، به همان اندازه با معارف پيامبر صلّي الله عليه و آله و سلّم و اهلبيت آشنا شده است و آشنايي با معارف اهلبيت موجب تأمين سعادت دنيا و آخرت ميشود. حال بايد بررسي نمود که مقصود از حفظ حديث در اين روايات چيست؟ مرحوم علامه مجلسي چند احتمال بيان کرده است: احتمال اول آن است که به تدوين حديث بپردازد تا ديگران از آن استفاده نمايند. احتمال دوم آن است که احاديث را حفظ کند که از بين نرود و به ديگران گزارش دهد؛ حال حفظ اين حديث در قلب باشد و يا به صورت نوشتن. احتمال سوم آن است که انسان حديث را حفظ کند و پيرامون آن تفکر کند و بدان عمل کند و با آن احکام را استنباط کند. عبارت "خداوند او را فقيه و عالم محشور ميکند" نيز ناظر به همين احتمال ميباشد. حديث ديگري از پيامبر صلّي الله عليه و آله و سلّم نيز همين احتمال را تأييد ميکند.[sup]3[/sup] اگر مقصود از حفظ حديث، احتمال اول و دوم باشد، لازم نيست انسان خود عامل به آن باشد، زيرا در اين دو احتمال هدف آن است که احاديث پيامبر صلّي الله عليه و آله و سلّم و ائمه عليه السّلام حفظ شود و به ديگران انتقال يابد. البته اگر کسي درصدد کسب ثواب بيشتري است، بايد عامل به آن باشد، زيرا حفظ احاديث، مراتبي دارد و ثواب اين عمل نيز به حساب آن مراتب، تفاوت پيدا ميکند.[sup]4[/sup] اگر مقصود از حفظ حديث احتمال سوم باشد، بيترديد عامل بودن به احاديث شرط است، زيرا اگر کسي خود عامل به احاديث نباشد، با فلسفه حفظ حديث که عمل به آن و استنباط احکام است، منافات دارد. گرچه در روايت مورد بحث يکي از شرايط حفظ حديث تقوا شمرده نشده، ولي رعايت تقواي الهي بنابر هر سه احتمال لازم است، زيرا روايات ديگر و آموزههاي ديني رعايت تقواي الهي را در همه ابعاد زندگي لازم ميداند. بدون شک، کسي که ميخواهد با حفظ حديث، با فقيهان محشور گردد، بايد تقوا داشته باشد. ● چگونه ممکن است کسي در زمره فقهاي دين در قيامت محشور شود و از ويژگي شاخص و صفت بارز فقيهان که همان رعايت تقواي الهي و پايبندي به حدود و دستورات شريعت نوراني است بينصيب باشد؟ با تحقيقاتي که انجام شد، به مبناي مرحوم علامه طباطبايي در خصوص اين که در حفظ حديث، عامل بودن شرط نيست، دست نيافتيم. لطفاً در پرسشهاي بعد منبع ديدگاه ايشان را بيان نماييد تا مورد بررسي قرار گيرد. اگر مرحوم علامه طباطبائي چنين سخني را فرموده باشد شايد مرادشان اين باشد که در خود حفظ چهل حديث اثر و خاصيتي است که موجب ميگردد انسان در روز قيامت فقيه و عالم دينشناس محشور گردد. البته اين اثر و ويژگي به صورت زمينه و اقتضا است يعني چنين فردي اگر ساير شرايط براي محشور شدن به صورت فقيه را داشته باشد و موانع موجود بر سر اين امر را برطرف سازد، در قيامت به صورت فقيه محشور ميگردد. منظور از شرط نبودن عمل به اين احاديث در صورت ثبوت آن اين نيست که عمل به شرائط کلي و اساسي مثل تقوا و عمل به واجبات و پرهيز از محرمات نيز شرط نيست، بلکه عمل به خود اين روايات شرط محشور شدن در صف فقها و عالمان دين نميباشد. 1. بحار الانوار، ج 2، ص 153. 2. همان، ص 156؛ چهل حدیث امام خمینی، ص 1. 3. بحار الانوار، ج 2، ص 154 ـ 156. 4. بحار الانوار، ج 2، ص 157
|
|||
| آغاز صفحه 57 (پست فوق، اولین پست این موضوع می باشد) |
|
۱۰:۲۷, ۲۱/مهر/۹۲
شماره ارسال: #561
|
|||
|
|||
|
به نام خدا
امام باقر (علیه السلام) : أيُّها النّاسُ ، إنَّكُم في هذهِ الدّارِ أغراضٌ تَنتَضِلُ فِيكُمُ المَنايا ، لَن يَستَقبِلَ أحَدٌ مِنكُم يَوما جَديدا مِن عُمرِهِ إلاّ بانقِضاءِ آخَرَ مِن أجَلِهِ . ( بحار الأنوار، ج 78،ص179،ح59) اى مردم! شما در اين سراى دنيا آماج تيرهاى مرگ هستيد و هيچ يك از شما هرگز روز تازه اى از عمر خود را در پيش نگيرد، مگر با سپرى شدن يك روز ديگر از عمرش.
|
|||
|
|
۱۹:۴۶, ۲۱/مهر/۹۲
شماره ارسال: #562
|
|||
|
|||
|
چون تاپیک معیار انتخاب همسر کمتر توی چشم بود همینجا قرار میدم برای تنوع
پیامبر اکرم (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) در خصوص انتخاب همسری خردمند و پرهیز از وصلت با افراد احمق می فرمایند: (إیّاکُم و تزوَّجَ الحَمقاء فَإنَّ صُحبَتَها ضَیاعٌ وَ وُلَدَها ضِباعٌ) «از ازدواج با زن احمق بپرهیزید، زیرا همنشینی با او تباهی است و فرزندانش کفتار صفت می شوند.» میزان الحکمه، ح 7859 |
|||
|
|
۲۱:۴۳, ۲۱/مهر/۹۲
شماره ارسال: #563
|
|||
|
|||
|
چند خط سخن گهر بار از امام محمد باقر (علیه السلام) حقیقتا باید با آب طلا نوشته شود !
محمّد بن مسلم در ضمن حدیثی حکایت میکند: روزی در مدینه بیمار بودم، امام محمدباقر(علیه السلام) توسط غلامش ظرفی که در آن شربتی مخصوص قرار داشت و در پارچهای پیچیده بود، برایم فرستاد. وقتی غلام آن شربت را به من داد، گفت: مولا و سرورم فرموده است: باید برای درمان و علاج بیماری خود، آن را بنوشی، هنگامی که خواستم آن را بنوشم، متوجه شدم که آن شربت بسیار خوشبو و خنک است و چون شربت را نوشیدم، غلام گفت: مولایم فرموده است: پس از آنکه شربت را نوشیدی، حرکت کن و نزد ما بیا! من در فکر فرو رفتم که چگونه به این سرعت خوب شدم؟! و این شربت چه دارویی بود؟ چون تا قبل از نوشیدن شربت قادر به حرکت و ایستادن نبودم، به هر حال حرکت کردم و به حضور امام(علیه السلام) شرفیاب شدم و دست و پیشانی مبارک آن حضرت را بوسیدم و چون گریه میکردم، حضرت فرمود: چرا گریه میکنی؟ عرض کردم: ای مولایم! بر غریبی و دوری مسافت خانهام از شما و همچنین بر ناتوانی خویش گریه میکنم، از اینکه نمیتوانم مرتب به خدمت شما برسم و کسب فیض کنم. حضرت فرمود: و اما در رابطه با ناتوانی و ضعف جسمانیت، متوجه باش که اولیا و دوستان ما در این دنیا به انواع بلا و مصائب گرفتار میشوند و مؤمن در این دنیا هر کجا و در هر وضعیتی که باشد غریب خواهد بود تا آنکه به سرای باقی رحلت کند. اما اینکه گفتی در مسافت دوری هستی، پس به جای دیدار با ما، به زیارت قبر امام حسین(علیه السلام) برو و بدان آنچه را که در قلب خود داری و معتقد به آن باشی با همان محشور خواهی شد. سپس حضرت فرمود: آن شربت را چگونه یافتی؟ عرض کردم: شهادت میدهم بر اینکه شما اهل بیت رحمت هستید، من قدرت و توان حرکت نداشتم، ولی به محض اینکه آن شربت را نوشیدم، ناراحتیم برطرف شد و خوب شدم، حضرت فرمود: آن شربت دارویی بر گرفته شده از تربت قبر مطهر امام حسین(علیه السلام) است، که اگر با اعتقاد و معرفت استفاده شود، شفا و درمان هر دردی خواهد بود. از سایت وعده صادق http://www.alvadossadegh.com |
|||
|
|
۲۳:۲۳, ۲۱/مهر/۹۲
شماره ارسال: #564
|
|||
|
|||
|
حضرت امام صادق (علیه السّلام) فرموده اند:
از رفاقت و همبستگی سه گروه بر حذر باش. خائن، ستمکار و سخن چین. کسی که روزی به نفع تو خیانت می کند روز دیگر به ضرر تو خیانت خواهد کرد، کسی که برای تو به دیگری ستم می نماید طولی نمی کشد که به شخص تو ستم می کند و کسی که از دیگران نزد تو نمامی کند عنقریب از تو نزد دیگران نمامی خواهد کرد. منبع: تحف العقول، ص 316 صدق صادق علیه السلام بخدا اگر صحبت اهل بیت رو گوش میکردیم وضعمون خیلی بهتر بود هنوز هم دیر نیست |
|||
|
|
۲:۴۲, ۲۲/مهر/۹۲
شماره ارسال: #565
|
|||
|
|||
|
پيامبر صلى الله عليه و آله:
إِذا وُقِعَ فِى الرَّجُلِ وَأَنتَ فى مَلأٍَ، فَكُن لِلرَّجُلِ ناصِرا وَلِلقَومِ زاجِرا وَقَمُ عَنهُم؛ اگر در ميان جمعى بودى و از كسى غيبت شد، او را يارى كن و آن جمع را از غيبت كردن بازدار و از ميانشان برخيز و برو. (كنزالعمال، ج3، ص586، ح8028) فاصله حرف تا عمل ............گاهی در لباس مهدویت!...و شیطان توجیه را خلق کرد |
|||
|
|
۱۲:۴۴, ۲۲/مهر/۹۲
شماره ارسال: #566
|
|||
|
|||
|
امام صادق عليه السلام : إِذا أَحبَبتَ رَجُلاً فَلا تُمازِحهُ وَلاتُمارِهِ؛ هر گاه كسى را دوست داشتى، با او نه شوخى كن نه مجادله كافى، ج2، ص66، ح9 |
|||
|
|
۱۴:۰۵, ۲۲/مهر/۹۲
(آخرین ویرایش ارسال: ۲۲/مهر/۹۲ ۱۴:۰۶ توسط شهیدطیبه واعظی.)
شماره ارسال: #567
|
|||
|
|||
|
امام جواد (علیه السلام) : الثِّقَةُ بِاللّهِ ثَمَنٌ لِكُلِّ غالٍ و سُلَّمٌ إلى كُلِّ عالٍ ؛ ( بحار الأنوار ، ج 75 ، ص 364) :اعتماد به خدا بهاى هر چيز گران بها است ، و نردبانى به سوى هر بلندايى .
|
|||
|
|
۱:۱۳, ۲۳/مهر/۹۲
شماره ارسال: #568
|
|||
|
|||
|
رسول الله(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) فرمودند:
شما را به مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف) بشارت می دهم (سه بار تکرار فرمودند) و او قیام می کند وقتی بین مردم اختلاف باشد و زلزله های شدیدی بیاید، و زمین را پر از عدل و داد می کند همانطور که مملوء از جور پر گشته بود بحارالانوار جلد 51 صفحه 74 باب 1 حدیث 24 |
|||
|
|
۴:۲۳, ۲۳/مهر/۹۲
شماره ارسال: #569
|
|||
|
|||
|
از امیرالمومنین(علیه السلام):
الادب یغنى عن الحسب ادب انسان را از افتخارات پدران و نیاکان بى نیاز مى کند پ.ن.:حالا اگر کسی ادب نداشته باشه چی داره؟ |
|||
|
|
۹:۴۹, ۲۳/مهر/۹۲
شماره ارسال: #570
|
|||
|
|||
|
الإمامُ زينُ العابدينَ(علیه السلام) ـ مِن دُعائهِ في يَومِ عَرَفَةَ :و اعمُرْ لَيلي بِإيقاظِي فيهِ لِعبادَتِكَ ، و تَفَرُّدِي بِالتَّهجُّدِ لكَ ، و تَجَرُّدِي بِسُكُوني إلَيكَ ، و إنزالِ حوائجِي بكَ ( صحيفه سجاديه ، دعاي 47):امـام سـجاد (علیه السلام) ، در دعاى روز عرفه : (خدايا) با بيدار كردن من در شب براى بندگيت و خلوت شـب زنـده دارى براى تو و آرام گرفتنم به تو و آوردن نيازها وخواسته هايم به درگاه تو ، شبم را آباد گردان .
|
|||
|
|
|
|
|
| 1 میهمان |
|
|
|||||
| موضوع: | نویسنده | پاسخ: | مشاهده: | آخرین ارسال | |
| احادیث اخلاقی و عبادی | mahdy30na | 961 | 220,518 |
۲۴/فروردین/۰۴ ۲۰:۲۸ آخرین ارسال: mahdy30na |
|
| (A+)احادیث و نکته های نابی که در زندگی من بسیار اثر گذار بودند& | علی 110 | 427 | 185,809 |
۷/اسفند/۹۶ ۱۶:۴۹ آخرین ارسال: Hadith |
|
| درد دل با انســــــــان(مجموعه احادیث قدسی) | Ali#59 | 17 | 7,454 |
۷/بهمن/۹۳ ۱۹:۳۶ آخرین ارسال: Ali#59 |
|
| احادیث | "شهید" | 2 | 1,429 |
۲۷/دی/۹۳ ۰:۴۷ آخرین ارسال: "شهید" |
|
| خواص انگشترها + روایات و احادیث | Night moans | 13 | 11,317 |
۷/آبان/۹۳ ۲۳:۰۸ آخرین ارسال: amrtat71 |
|
| احادیث در مورد خنده | معرفت نفس | 7 | 6,124 |
۸/اردیبهشت/۹۳ ۲۳:۱۲ آخرین ارسال: عشقم کربلا |
|
| احترام به سادات + احادیث | سیمرغ | 21 | 15,820 |
۱۶/فروردین/۹۳ ۲۲:۵۴ آخرین ارسال: سیمرغ |
|

![[تصویر: 91647236601970024309.gif]](http://www.ayehayeentezar.com/gallery/images/91647236601970024309.gif)