بسم الله الرحمن الرحیم
سلام دوستان عزیز :
از اینکه پاسخ میدین ، بی نهایت سپاسگزارم .
Saeed khan عزیز :
این حالت برای همه پیش میاد و این فقط شما نیستید که همچین حسی بهش دست میده . این حالت به خاطر این اتفاق میفته که ماها ایمان مون یه خرده کهنه شده و اصلا هم به فکر بروز کردن ایمانمون نیستیم . ایمان مون ضعیفه . . . متاسفانه ماها خدا رو فقط برای گرفتاری هامون میخوایم . اگه نماز میخونیم ، برای رفع تکلیف و البته ترس آخرت میخونیم . اما کم پیش میاد که برای خود خدا نماز بخونیم . ماها یاد گرفتیم که وقتی مشکلی داریم ، دست به دامان خدا میشیم و همین که کارمون درست شد ، میگیم خودمون انجام دادیم . اگه نه هم یه تشکر خالی میکنیم و والسلام . . . این شده بندگی ما . . .
ایمان مون رو میتونیم با تفکر در نعمتهایی که خداوند متعال در اختیار ما گذاشته قوی تر کنیم . برای ثابت کردن وجود خداوند ، بهتره اصلا پی اش رو نگیری . چون یا به نتیجه نمی رسی (یعنی عقل ما از این موضوع ناقصه) و هم امکان داره به جنون کشیده بشی .
از دوستان هم تشکر میکنم که حقیر رو راهنمایی میکنن . . . اجرتون با آقا صاحب الزمان . . .
در پناه الله
یا مهدی مدد
سلام
به نظر من حتی می شه بین این نظریه و نظریه اسلام جمع کرد.نظریه اسلام این هست که آدم علیه السلام به همراه حوا به زمین منتقل شدند و نسل بشر رو ایجاد کردند. خوب ، یک سوال این هست که فرزندان آدم با چه کسی ازدواج کردند؟ سه نظریه وجود داره تا جایی که من اطلاع دارم:
- فرزندان آدم با هم ازدواج کردند.این نظریه طبق برخی احادیث و باید و نباید های دینی کاملا رد شده.
- فرزندان آدم با فرشتگان یا موجودات دیگه ای که خدا آفرید ازدواج کردند ، که این هم کمی عجیب به نظر می رسه.
- نظریه سوم این هست که فرزندان آدم علیه السلام با مشابهات زمینی خود که همان انسان های پیشین هستند و وجودشون هم اثبات شده است ازدواج کردند ، با این فرض میشه جمعی بین نظریه تکامل و نظریه دین داشت.
(۱۸/اردیبهشت/۹۱ ۱۴:۴۴)دل خسته نوشته است: [ -> ]سلام
به نظر من حتی می شه بین این نظریه و نظریه اسلام جمع کرد.نظریه اسلام این هست که آدم علیه السلام به همراه حوا به زمین منتقل شدند و نسل بشر رو ایجاد کردند. خوب ، یک سوال این هست که فرزندان آدم با چه کسی ازدواج کردند؟ سه نظریه وجود داره تا جایی که من اطلاع دارم:
- فرزندان آدم با هم ازدواج کردند.این نظریه طبق برخی احادیث و باید و نباید های دینی کاملا رد شده.
- فرزندان آدم با فرشتگان یا موجودات دیگه ای که خدا آفرید ازدواج کردند ، که این هم کمی عجیب به نظر می رسه.
- نظریه سوم این هست که فرزندان آدم علیه السلام با مشابهات زمینی خود که همان انسان های پیشین هستند و وجودشون هم اثبات شده است ازدواج کردند ، با این فرض میشه جمعی بین نظریه تکامل و نظریه دین داشت.
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام دوست عزیز :
با تشکر از اینکه نسبت به این موضوع پاسخ دادید . اما لطف نسبت به این نظریه ها که مطرح کردید ، منابع نظریه ها رو هم معرفی کنین . چون خیلی کلی صحبت کردین و هم اینکه نمیشه به همین راحتی قبول کرد که با مشابهات زمینی ازدواج کردن . . . !!!
منبع تون رو حتما ذکر کنین . . .
در پناه الله
یا مهدی مدد
سلام
چون این نظریات خیلی مطرح هستند،منبع نیاوردم، این هم متن و منبع :
پرسش:فرزندان آدم (علیه السلام) چگونه و با چه کسانی ازدواج نموده اند؟پایگاه حوزه5891-1، 5891-1پاسخ:
در ایـن باره در میان دانشمندان اسلامی دو نظر وجود دارد و هر کدام برای خود دلایلی از قرآن و روایات ذکر کرده اند.نظریه اول:در آن زمان هنوز قانون تحریم ازدواج خـواهر و برادر از طرف خداوند قرار داده نشده بود و چون راهی برای بقای نسل بشر غیر از این راه نبود، از این جهت ازدواج آنان با یکدیگر صورت گرفته است؛ ناگفته پیداست که دستگاه قانون گذاری از آن خداست.«إِنِ الْحُکْمُ إِلاّ لِلّهِ»«حکم تنها از آن خداست» [1]چه اشکال دارد که به طور مـوقـت بـرای گـروهـی از راه ضرورت این گونه ازدواج در آن زمان بلا مانع و مباح باشد و برای دیـگـران عـموما تحریم ابدی شود؟طرفداران این نظریه از ظواهر قرآن با این آیه برای خود دلیل مـی آورنـد«وَ بَثَّ مِنْهُما رِجالاً کَثیرًا وَ نِساءً»«و از آن دو، مردان و زنان فراوانی (در روی زمین) منتشر ساخت»[2].ظاهر این آیه می گوید که نسل بشر فقط به وسیله این دو تن به وجود آمده است و اگرغیر از این دو در بقای نسل او دخالت داشتند باید بفرماید"و بث منهما و من غیرهما" یعنی به وسیله این دو و غیر آناننظریه دوم:چون ازدواج با محارم یک عـمـل قـبـیح و زشت است، لذا ازدواج فرزندان آدم(علیه السلام) با یکدیگر ممکن نبوده و فرزندان آدم(علیه السلام) با دخترانی از نژاد و نسل دیگر که در روی زمین بودند ازدواج کـردنـد، بـعـدا کـه فرزندان آنها با هم پسر عمو شدند زناشویی در میان خود آنان صورت پـذیـرفت و این نظر را نیز بعضی از روایات تایید می کند، زیرا نسل آدم نخستین انسان روی زمین نبوده، بلکه پیش ازاو نیزانسان هایی در زمین زندگی می کرده اند.حـاصل این که: ممکن است گفته شود که پسران آدم با بقایای انسان های پیشین که قبل از خلقت آدم و حوا در روی زمین زندگی می کردند ، ازدواج کرده اند و از گفتگوی خدا با فرشتگان درباره آفرینش آدم در روی زمین استفاده می شود که قبل از آدم و حوا انسان هایی در روی زمین زندگی می کردند و این حقیقت از روایات نیز استفاده می شود.منبع :http://www.hawzah.net/FA/questionview.ht...onID=11063
یک نمونه از احادیث در رد ازدواج خواهر و برادر:
از امام صادق ع نقل کنند که فرمود : معاذ الله ان یکون ذلک علی ما قالوا من امر الاخوة والاخوات "
یعنی ؛ نفی میکند ؛ امر ازدواج خواهر وبرادر را ، ودر ادامه گوید ؛ اگر جایز بود , پیغمبر ما زینب دخترش را برای قاسم برادرش عقد می کرد . ( تفسیر صافی 1/416)
این جا هم به تفصیل بحث شده:
(۱۹/اردیبهشت/۹۱ ۱۰:۳۰)bagheri4 نوشته است: [ -> ] (۱۸/اردیبهشت/۹۱ ۲۳:۱۱)دل خسته نوشته است: [ -> ]سلام
چون این نظریات خیلی مطرح هستند،منبع نیاوردم، این هم متن و منبع :
پرسش:فرزندان آدم (علیه السلام) چگونه و با چه کسانی ازدواج نموده اند؟پایگاه حوزه5891-1، 5891-1پاسخ:
در ایـن باره در میان دانشمندان اسلامی دو نظر وجود دارد و هر کدام برای خود دلایلی از قرآن و روایات ذکر کرده اند.نظریه اول:در آن زمان هنوز قانون تحریم ازدواج خـواهر و برادر از طرف خداوند قرار داده نشده بود و چون راهی برای بقای نسل بشر غیر از این راه نبود، از این جهت ازدواج آنان با یکدیگر صورت گرفته است؛ ناگفته پیداست که دستگاه قانون گذاری از آن خداست.«إِنِ الْحُکْمُ إِلاّ لِلّهِ»«حکم تنها از آن خداست» [1]چه اشکال دارد که به طور مـوقـت بـرای گـروهـی از راه ضرورت این گونه ازدواج در آن زمان بلا مانع و مباح باشد و برای دیـگـران عـموما تحریم ابدی شود؟طرفداران این نظریه از ظواهر قرآن با این آیه برای خود دلیل مـی آورنـد«وَ بَثَّ مِنْهُما رِجالاً کَثیرًا وَ نِساءً»«و از آن دو، مردان و زنان فراوانی (در روی زمین) منتشر ساخت»[2].ظاهر این آیه می گوید که نسل بشر فقط به وسیله این دو تن به وجود آمده است و اگرغیر از این دو در بقای نسل او دخالت داشتند باید بفرماید"و بث منهما و من غیرهما" یعنی به وسیله این دو و غیر آناننظریه دوم:چون ازدواج با محارم یک عـمـل قـبـیح و زشت است، لذا ازدواج فرزندان آدم(علیه السلام) با یکدیگر ممکن نبوده و فرزندان آدم(علیه السلام) با دخترانی از نژاد و نسل دیگر که در روی زمین بودند ازدواج کـردنـد، بـعـدا کـه فرزندان آنها با هم پسر عمو شدند زناشویی در میان خود آنان صورت پـذیـرفت و این نظر را نیز بعضی از روایات تایید می کند، زیرا نسل آدم نخستین انسان روی زمین نبوده، بلکه پیش ازاو نیزانسان هایی در زمین زندگی می کرده اند.حـاصل این که: ممکن است گفته شود که پسران آدم با بقایای انسان های پیشین که قبل از خلقت آدم و حوا در روی زمین زندگی می کردند ، ازدواج کرده اند و از گفتگوی خدا با فرشتگان درباره آفرینش آدم در روی زمین استفاده می شود که قبل از آدم و حوا انسان هایی در روی زمین زندگی می کردند و این حقیقت از روایات نیز استفاده می شود.منبع :http://www.hawzah.net/FA/questionview.ht...onID=11063
ازدواج خواهر وبرادر تقریبا معتبر ترین گزینه است اما استاد معارفی میگفت امکان داره
فرزندان آدم با اجنه ویا با فرشتگان ازدواج وادامه نسل داده باشند که فکر میکنم این حرف
اعتبار زیادی ندارد .
سلام
بنده در بحثی تفسیری شنیدم که در حدیث یا احادیثی این قضیه رد شده.ان شاء الله احادیث رو کامل قرار می دم.همچنین خاطرم هست که ظاهرا دین تمام پیامبران اسلام بوده ، و مسلمان بودند ، شیث نبی علی نبینا و آله و علیه السلام که ظاهرا پدر تمام ما هست هم پیامبر بوده ، پس دین اسلام داشته (حتی اگر مردم آن زمان دین دیگری داشتند).ازدواج با محارم به ظاهر بعید به نظر می رسه.این که دوستان می فرمایند تشریع قراردادی هست ، تا جایی درسته ، اما مطمئن باشیم که خداوند متعال از روی حکمت تشریع می کنه و بی دلیل این نوع ازدواج ها حرام نشده ، اون هم فرض کنید اگر قرار باشه نسل تمام مردم دنیا از ازدواج فامیلی باشه.من به شخصه نظریه ازدواج با نسل دیگری از انسان ها رو می پسندم.بالاخره اگر خداوند متعال آدم علی نبینا و آله و علیه السلام رو خلق کرده ، می تونسته متناسب با آفریده های انسانی قبل از آدم خلقش کرده باشه.
البته بحث من بیشتر سر جمع این دو نظریه بود ، که می بینید به نظر خیلی از اسلام شناسان ممکنه.ما نباید به راحتی هر نظریه علمی رو مخالف اسلام بدونیم ، چون خیلی جاها میتونیم جمع داشته باشیم.اگر ما بی دلیل یک نظریه علمی رو رد کنیم ، اما در آینده این نظریه محکم تر بشه ، میتونه باعث ضربه زدن به اسلام بشه.
1. ازدواج و تناسل فرزندان آدم ـ علیه السلام ـ به این نحو بوده است كه خداوند برای هر یك از پسران و دختران، زوجی از فرشتگان و جنیان آفرید و اولاد آنها با یكدیگر به صورت پسر عمو و دختر عمو در آمدند و تكثیر نسل صورت گرفت. «زراره» به نقل از امام صادق ـ علیه السلام ـ در رد نظر اهل سنت پیرامون ازدواج برادران و خواهران با یكدیگر می گوید: وای بر این گروه كه نظرات آنها نه موافق نظرات فقهای حجاز است و نه مطابق آراء فقیهان عراق. خداوند دو هزار سال قبل از خلقت آدم امر فرمود تا بر لوح محفوظ نقش بندند كه ازدواج برادر و خواهر با یكدیگر از محرمات است پس چگونه است اینگونه نظرات در حالیكه ما هیچ اثری از حلیت این موضوع در كتب آسمانی مثل تورات و زبور و فرقان(قرآن) نمی یابیم براستی كه اینگونه برداشتها چیزی نیست مگر تقویت نظریة مجوسیان.» آنگاه حضرت پیرامون پیدایش نسل آدم و ذریه او اینگونه فرمودند: «آدم ـ علیه السلام ـ در هفتاد بار زایمان حوا ـ علیه السلام ـ صاحب یكصد و چهل دختر و پسر شد(حضرت حوا در هر حمل صاحب دو قلو، یكی پسر و دیگری دختر، می شدند) تا اینكه هابیل به دست برادرش كشته شد. در مرگ او آدم آنقدر بی تابی كرد كه تصمیم گرفت پنجاه سال از نزدیكی با حوا دوری گزیند، بعد از این مدت طولانی خداوند بر آنها عطیه ای بهشتی مرحمت فرمود، عصر روز پنج شنبه حوریه ای سیه چشم بنام« نزلة» از بهشت فرود آمد و به امر خداوند با «شیث» ازدواج نمود و فردای آن روز به هنگام عصر دیگر كنیزكی بهشتی بنام «منزلة» به امر خداوند از بهشت پایین آمده و به ازدواج فرزند دیگر آدم یعنی«یافث» در آمد. از همسر شیث پسری به دنیا آمد و نیز از همسر یافث دختری، و آن هنگام كه آند و به حد بلوغ رسیدند با یكدیگر ازدواج نمودند سلف صالح و برگزیدگان از پیامبران یكی پس از دیگری پا به عرصة وجود نهادند».در حدیث دیگری علامه مجلسی به سند معتبر نقل می كند كه امام باقر ـ علیه السلام ـ فرمودند: «از برای آدم چهار پسر متولد شد، پس خدا به ایشان چهار نفر از حور العین فرستاد، پس هر یك از ایشان را به یكی از پسرهای خود داد، و چون فرزندان از ایشان به دنیا آمد خدا آن حوریان را به آسمان برد، و به این چهار نفر، چهار نفر از جن تزویج كرد و نسل از ایشان به هم رسید، پس هر حملی كه در مردم هست از آدم هست، و هر حسن و جمالی كه هست از حور العین است، و هر بدصورتی و بدخلقی كه هست از جن است. در روایتی دیگر از امام صادق ـ علیه السلام ـ نقل شده است كه: «... هنگامیكه قابیل به سن بلوغ رسید با دختركی از جنس جنیان به نام«جهانه» ازدواج نمود، بعد از آن خداوند هابیل را به آدم بخشید و او با حوریه ای بهشتی به نام«نزله» وصلت نمود».
2. آنها (فرزندان آدم ـ علیه السلام ـ ) با نسل های باقیمانده از نسل های پیشین ازدواج كردند. چرا كه آدم ـ علیه السلام ـ نخستین انسانی نبود كه بر این پهنا گام نهاده، بلكه پیش از او انسانهایی در روی زمین زندگی می كرده اند و منقرض شده اند چیزی كه هست بقایایی از آنها در روی زمین وجود داشت كه به تكثیر نسل كمك می كرد.در كتاب«توحید» صدوق از امام صادق ـ علیه السلام ـ روایتی آورده شده كه در ضمن آن به راوی فرموده: «شاید شما گمان كنید كه خدای عزوجل غیر از شما هیچ بشر دیگری نیافریده، نه چنین نیست بلكه هزار هزار آدم آفریده كه شما از نسل آخرین آدم از آدم ها هستید».و از امام باقر ـ علیه السلام ـ و امام سجاد ـ علیه السلام ـ نیز حدیثی به این معنا نقل شده است.
3. نظریه سوم ناظر به اینست كه: ازدواج آنها با خودشان انجام گرفته و مجوز آن، ضرورت آغاز آفرینش و نبودن همسری دیگر بوده است. از امام سجاد ـ علیه السلام ـ (در گفتگویی كه با مردی قرشی داشته) نقل شده است كه«... هابیل با«لودا» خواهر هم قولوی قابیل ازدواج كرد و«قابیل» با«اقلیما»، همزاد و هم قولوی هابیل.» مرد قرشی گفت اینكه عمل مجوسیان امروز است، حضرت فرمود: «مجوسیان اگر این كار را می كنند و ما آن را باطل می دانیم برای این است كه بعد از تحریم خدا آن را انجام می دهند». و به سند صحیح از امام رضا ـ علیه السلام ـ در جواب اینكه: «نسل آدم چگونه به هم رسید؟ نقل شده كه فرمود: «حوا حامله شد به هابیل و خواهر او در یك شكم، و در شكم دوم به قابیل و خواهر او، پس هابیل را به خواهر قابیل و قابیل را به خواهر هابیل تزویج نمود، و بعد از آن نكاح خواهران حرام شد».
در جمع بندی اقوال باید بگوییم كه علامه مجلسی طرفدار قول اول است و در رابطه با احادیثی كه راجع به قول سوم نقل شده گفته است: «چون این احادیث موافق اهل سنت است، بر تقیه حمل كرده اند». علامه طباطبائی در«المیزان» در تفسیر آیة شریفة«و بث منهما رجالا كثیرا و نساء» (نساء/1) به شدت طرفدار قول سوم است .و می نویسد: «از ظاهر اطلاق آیه شریفه بر می آید كه در انتشار نسل بشر غیر از آدم و همسرش هیچ كس دیگری دخالت نداشته، نه هیچ زنی از غیر بشر دخالت داشته، و نه هیچ مردی، چون قرآن كریم در انتشار این نسل تنها آدم و حوا را مبدأ دانسته و اگر غیر آدم و حوا مردی یا زنی از غیر بشر دخالت می داشت، می فرمود: « و بث منهما و من غیرهما» و یا عبارتی دیگر نظیر این را می آورد تا بفهماند كه غیر از آدم و حوا موجودی دیگر نیز دخالت داشته است.
منبع:
http://www.tahoordanesh.com/page.php?pid=12772
هر كس ببيند و نخواند مشرك است
سلام به برادران و خواهران!!!!!!!!
در يكي از كتاب هاي علوم دوره ي راهنمايي نوشته بود كه روزي دانشمندي كه بر روي موش ها ازمايش ميكرد او (دم) انها را تا صد نسل بريد تا ببيند كه نسلهاي بعدي موش دمبريده خواهند شد يا موش سالم و نتيجه اش اين شد كه حتي نسل صدم نيز دم كامل داشت و به اين نتيجه رسيد كه ژنتيك موشها ثابت است و عوامل محيتي قدرت غلبه بر اين موضوع را ندارند.
درضمن اگر انسان از نسل ميمون و شامپانزه است چرا فرزندان ما هيچوقت ميمون نشده اند و چرا يك روز نشده كه يك ميمون كت و شلوار بپوشد و از جنگل بيرون بيايد و حرف بزند و بگويد(اخ جون من هم تكامل يافتم)
درضمن هابيل و قابيل با خواهران خود ازدواج كرده بودند و الگوي ازدواج با محارم تا زمان دين يهود هم ادامه داشت و بعد از يهود در مسيحيت و اسلام بنا به گفته ي خداوند حرام اعلام شد تا انسان بيشتر اجتماعي شود و بيشتر رابطه برقرار كند و باچشم و خيال بد به ناموس خود نگاه نكند.
درضمن داداش ها و ابجي ها چرا من به شما ميگم داداش و ابجي؟؟؟؟؟
چون همه ي ما از يك پدر و مادريم(فقط ادم و حوا) و اسلام به خاطر همين موضوع است كه ما را برادر و خواهر ميداند و ساير نظريه ها را خودتان رد كنيد چه جني چه فرشته اي و درضمن اگر هابيل و قابيل در زمين با انسان ديگري ازدواج كرده يعني ميگوييم كه انسان قبلا" نيز افريده شده بود كه كاملا" رد است.
(من دوست ندارم پشت دروغ قايم بشوم) من هم روزي به وجود خدا شك كرده بودم ولي همين شك من باعث شد كه از پوچي به سوي ايمان بروم و بعد تحقيقم براي بزرگترين چيز زندگيم شروع شد و من پيروز شدم،داداش ببخش راهشو نميگم چون تا خودت نري دنبالش هيچي حالي نميشي و بدون اخرش ديوانه نميشي و اگر هم ديوانه شدي به نتيجه رسيده اي چون ديوانه ي خدايت شده اي،فقط برات يه جمله بري شروع ميگم
فكر كن نه قيامتي است و نه خدايي حالا تو ميخواهي خوب باشي يا بد،ميخواهي دزدي كني و زنا كني و به ديگران ظلم كني يا ميخواهي به انسانها نيكي كني و ممهربان باشي و دست يتيم را بگيري،باز هم ميگويم فكر كن نه قيامتي است نه خدايي ببين دلت و وجدانت و مخصوصا" عقلت چه ميگويد انوقت انتخابت قابل ستايش است.
خدا فرموده ما هركه را بخواهيم هدايت ميكنيم و هر كه را نخواهيم بر دل او مهر خاموشي ميزنيم،پس بياييد دعا كنيم و از خدا(از ته دل)بخواهيم كه ما را هدايت كند.
يا الله
سلام
خدمت دوستان عرض کنم که قانون تکامل اونجوری که شما فکر می کنید نیست که مثلا دم یک موش قطع بشه و در بعدی کوتاه تر بشه ، بلکه این گونه هست:
فرض کنید از یک سگ 20 تا توله به دنیا میاد ، مشخصا هر کدام از این توله ها ژن متفاوتی دارند ، و هر کدام شکل خلقت خاص خود.یکی دارای گردن بلند تر ، یکی دارای انگشتان بلند تر ، یکی موی بلند تر و .... ، خوب این سگ ها وارد حیات وحش می شوند ، و آنگاه هر کدام بر اساس نوع خلقت در زندگی خود پیشرفت هایی حاصل می کنند ، مثلا آن سگی که انگشتان بلند تری دارد بهتر می تواند شکار کند ، خوب یکی از این توله ها بهتر با شرایط محیط کنار می آیند ، و دیگران کمتر ، خوب ، تا اینجا که قبول؟
حالا فرض کنید سگی که انگشتان بلند تری داشته و موفق تر بوده ، بر اثر زندگی بهتر می تواند توله های بهتر و بیشتری تولید کند و بیشتر زنده بماند ، پس نسل بعدی سگ ها بیشتر دارای انگشتان بلند می شوند ، و این روال رفته رفته به همین منول پیش می رود ، پس ژن سگ پیش می رود به سمت انگشتان بلند تر مثلا. حالا فرض کنید برای زرافه ، خوب نژادی از گیاه خواران وارد محیطی با درختان بلند تر می شوند ، در این میان و در نسل بعد ، نژادی که دارای ژن گردن بلند تر هستند ، موفق تر می شوند ، و در نسل بعد هم همین طور ، و این روال ادامه پیدا می کند ، تا می شود زرافه گردن دراز.در مورد اسب هم همین طور ، انگشتان کوتاه تر می شوند ، قد بلند تر و انگشتان رفته رفته سم می شوند ، چرا؟ چون این ژن بهتر با محیط سازگار است.
این تکامل ، رفته رفته و در طی میلیون ها و میلیارد ها سال رخ داده ، نه ناگهانی.
در مورد حرف دوستان ، من سه نظریه آوردم و هر کدام هم استدلالاتی دینی دارد ، پس هر سه نظریه جای بحث دارند.در ثانی ، مگر خداوند متعال نمی تواند به عنوان مثال نئودرانتال ها را به یک باره پیشرفت عقلی دهد و آن ها را شایسته ازدواج با امثال شیث نبی علی نبینا و آله و علیه السلام نماید؟
یک قضیه دیگر را هم مطرح کنم : "ابا الله ان یجری الامور الا باسبابها" ، پس نگوییم که خداوند متعال حتما می بایست به آنی یک نسل جدید بیافریند ، بلکه او هم دوست دارد از اسباب طبیعی استفاده کند ، و یکی از این اسباب می تواند اسباب تکامل تدریجی باشد.