تالار گفتگوی بیداری اندیشه

مشاهده تالار در قالب اصلی: دو ركعت قصه (درباره نماز)
شما درحال مشاهده محتوای قالب بندی نشده این مطلب هستید.برای مشاهده نسخه قالب بندی شده روی لینک فوق کلیک کنید
صفحه: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
در بزرگ ترين سوره قرآن كه سوره بقره است ، سخن از نماز است ((يقيمون الصلوة )) متّقين نماز به پا مى دارند.
در كوچك ترين سوره قرآن نيز از نماز ياد شده است ((فصلّ لربّك وانحر)) اكنون كه ما به تو كوثر و خير زياد داديم پس براى پروردگارت نماز بخوان و شترى نحر نما.
هم در اوّلين سوره اى كه نازل شد نماز است و هم در آخرين سوره قرآن نماز مطرح است .
عارف در نماز چه مي جويد؟
مرحوم علامه طهراني نقل مي كنند كه در زماني كه توفيق نصيب شهيد مطهري شد كه به فيض ديدار مرحوم آسد هاشم حداد نائل شود، آسد هاشم از شهيد مطهري پرسيد كه موقع نماز به چه چيز توجه مي كني؟
شهيد مطهري پاسخ مي دهد كه به معناي آيات و اذكاري كه مي گويم توجه مي كنم. مرحوم سيد در پاسخ مي گويد پس چه وقت به خدا توجه مي كني؟
با گفتن اين كلام، شهيد مطهري تا ساعت ها گريه مي كرد و نمي توانست آرام بگيرد و بعد از گذشتن چندين ساعت ما به كنارش رفتيم و با او صحبت كرديم و كم كم آرام گرفت.

بهره انسان از نماز به قدر خضوع و خشوعي است كه در مقابل حق تعالي از خود نشان مي دهد. اين خشوع هم بايستي ظاهري باشد و هم باطني

براي رسيدن به خشوع ، اعمالي بايد انجام گيرد.

1- هنگام وضو گرفتن با آرامش وضو بگيرد و دعاهاي وضو را بخوانيد.

2- قبل از نماز مقداري در سجاده نشسته تا بدن آرام گيرد.

3- وقتي در سجاده نشسته دو عمل مفيد است. ذكر و فكر. اذكاري كه باعث رفع اوهام (مربوط به عقل) و رفع وسوسه (مربوط به قلب) مي شود مثل ذكر يا الله و ذكر لا اله الا الله مفيد است. و همچنين تفكر و تامل در سوره حمد قبل از اين كه شروع به نماز كند. «الحمدلله رب العالمين (توحيد) مالك يوم الدين (معاد) . اهدنا الصراط المستقيم صراط الذين انعمت ... (مسئله راهنما و نبوت). همچنين تفكر در احاديثي كه فلسفه نماز را ذكر كردند مفيد است.

4- در هنگام نماز در حال ايستاده نظر به مهر خود كند تا از چرخيدن چشم جلوگيري شود. دست را روي ران پا بگذاريد . اين حالت بهترين حالت جهت يافتن آرامش است.

5- رعايت ادب در اداء الفاظ نماز كه شامل آهسته خواندن نماز و با تمانينه ..

6- مراحل قبلي همه مربوط به خضوع ظاهري بود اما مرحله ششم مربوط به خضوع باطني است و آن بدين نحو است كه فكر را رام كند و هر لحظه متوجه باشد كه در مقابل حضرت حق ايستاده است. هر بار كه ذهن جولان كرده دومرتبه او را به سمت حق توجه بدهيم تا به مرور عنان ذهن در دست گرفته شود.
نماز همراه با روزه آمده است :
((واستعينوا بالصبر و الصلوة )) از صبر و نماز امداد بگيريد. در تفاسير مراد از صبر را روزه دانسته اند.
نماز همراه با زكات : ((يقيمون الصلوة و يؤ تون الزكاة ))
نماز همراه با حج : ((واتخذوا من مقام ابراهيم مصلّى ))
نماز همراه با جهاد: ((و اذا كنت فيهم فاقمت لهم الصلوة )) امام حسين عليه السّلام ظهر عاشورا نماز خواند و در سيماى رزمندگان در قرآن جمله ((العابدون الحامدون )) را مى خوانيم .
نماز همراه با امر به معروف : لقمان به فرزندش مى گويد: ((يا بنّى اقم الصلوة واءمر بالمعروف و انه عن المنكر))
نماز همراه با عدالت اجتماعى : ((امر ربّى بالقسط واقيموا الصلوة ))
نماز همراه با تلاوت قرآن : ((يتلون كتاب اللّه واقامواالصلوة ))
نماز همراه با مشورت : ((وامرهم شورى بينهم واقامواالصلوة ))
در نماز كمتر كلمه اى به اندازه واژه ((رحمت )) بكار رفته است . در آغاز سوره حمد و سوره پس از آن مى گوئيم : ((بسم اللّه الرّحمن الرّحيم ))، بعد از ((الحمدللّه رب العالمين )) مى گوئيم : ((الرّحمن الرّحيم )) ، پس در هر ركعت سه بار عبارت ((الرّحمن الرّحيم )) را بكار مى بريم كه در واقع شش بار كلمه رحمت را تكرار كرده ايم و در هفده ركعت نماز، ده ركعت آن را با حمد و سوره مى خوانيم كه مجموعا شصت مرتبه مى شود.
تكرار لغت ((رحمت )) هر روز شصت مرتبه اگر با توجّه و حضور قلب باشد، در فرد و جامعه ، رحمت انسان ها را به جوش مى آورد و اگر رحمت به جوش آمد كمك ها، محبّت ها، تعاون ها، خيرخواهى ها و عفو و گذشت ها ثمره آن خواهد بود و مردمى كه تعاون و رحمت در ميانشان زنده باشد قابليّت دريافت رحمت هاى ويژه اى را خواهند داشت .
بنام ستار معاصی عاصیان
رسول مکرم محمد (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم):ثَلاثٌ لَو يَعلَمُ النّاسُ ما فيهِنَّ ما اُخِذنَ اِلاّ بِسَهمَةٍ حِرصا عَلى ما فيهِنَّ مِن الخَيرِ وَ البَرَكَةِ: اَلتَّذينُ بِالصَّلاةِ وَ التَّهجيُر بِالجَماعاتِ وَ الصَّلاةُ فى اَوَّلِ الصُّفوفِ؛

سه چيز است كه اگر مردم آثار آن را مى دانستند، به جهت حريص بودن به خير و بركتى كه در آنها هست، به قرعه متوسل مى شدند: اذان نماز، شتاب به نماز جماعت و نماز در صف اول.


كنزالعمّال، ح 43235
در نماز از غضب شدگان و گمراهان برائت مى جوئيم و مى گوئيم : ((غيرالمغضوب عليهم و لاالضالّين ))
در قرآن افراد واقوامى مورد غضب قرار گرفته اند: فرعون ها، قارون ها، ابولهب ها، منافقان ، علماى بى عمل ، يهوديان رباخوار و تن پرور كه دنباله رو دانشمندان دنياپرست و قانون تراش رفته اند. درباره اين گروه ها، كلمه غضب و لعنت بكار رفته است و گروه ها و افرادى گمراه شناخته شده اند، گرچه خداوند در دنيا آنان را گرفتار قهر خودش نكرده باشد.
در ركوع و سجود، با گفتن سه بار ((سبحان اللّه )) يا يك بار ((سبحان ربّى الاعلى و بحمده )) در سجده يا ((سبحان ربّى العظيم و بحمده )) در ركوع خداوند را تسبيح مى كنيم .
بگذار لااقل از ذرّات خاك ، شن ، جمادات ، گياهان و ستارگان عقب نباشيم . اگر به گفته قرآن همه چيز در حال تسبيح است چرا ما نباشيم ؟!
(( يسبّح للّه ما فى السموات و ما فى الارض ))
بنام ستار معاصی عاصیان


استاد مطهري در زمينة پرستش عالم موجودات مي فرمايند:
«موجودي در عالم نيست كه پرستندة حق نباشد، اين سخن قرآن است كه ذره اي از ذرات عالم نيست كه پرستنده حق نباشد، همچنانكه انساني نيست و لو ناآگاه كه پرستندة حق نباشد. تنها شما، خدا را تسبيح نمي كنيد و حمد و ثناي نمي گوييد، همة اشياء خدا را تسبيح مي كنند و حمد و ثناي مي گويند:

[b] يسبّح للّه ما فى السموات و ما فى الارض
در آيه 78 سوره اسراء كه به زمان نماز اشاره كرده ، مى فرمايد: ((اقم الصلوة لدلوك الشمس الى غسق اللّيل و قرآن الفجر انّ قرآن الفجر كان مشهودا))
از اوّل ظهر تا نيمه شب چهار نماز ظهر وعصر ومغرب و عشا بايد خوانده شود و مراد از ((قرآن الفجر)) همان نماز فجر است كه به گفته روايات ، فرشتگان شب و روز بر انجام آن شهادت مى دهند. در اين آيه به جاى ((صلوة الفجر)) عبارت ((قرآن الفجر)) آمده است .
بسم الله
.
یکی از اعضای محترم تالار برای بنده پیامی فرستاد و در انتهای آن گفت :
نقل قول: فقط یه سوال اینکه هر نمازی مثلا ظهر یا عصر توو چه ساعتهایی خونده بشه بهتره هم اگه مطلبی دارین بگید.ممنون[تصویر: heart.gif]
.
هر نماز سه نوع وقت دارد:
1-وقت مخصوص
2-وقت مشترک
3-وقت فضیلت
.
در مورد وقت فضیلت نماز صبح و ظهر و مغرب که مشخص است ، بلافاصله پس از اذان.
.
اما در مورد نماز عصر وعشا جواب شما را از "کتاب پرسش های شما" {پاسخ های ایت الله بهجت } مینویسم:
.
.

متن سوال
.

حضرت امام خمینی رحمه الله در از سفارشات اخلاقی خود فرمودند نمازهای یومیه را در اوقات پنج گانه بخوانید چگونه می توان نمازها را طبق فرمایش ایشان در پنج وقت خواند:اگر شما خود از جهت اخلاقی در این زمینه نظری دارید بفر مایید

جواب

(نماز را در یک وقت خواندن مانعی ندارد. ولی اگر کسی بخواهد همه را وقت فضیلت بخواند ظهر را که اول وقت خواند عصر را بعد از سه ساعت و عشاء را بعد از یک ساعت و نیم از مغرب گذشته بخواند)

.
التماس دعا
صفحه: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
آدرس های مرجع