شما درحال مشاهده محتوای قالب بندی نشده این مطلب هستید.برای مشاهده نسخه قالب بندی شده روی لینک فوق کلیک کنید
آيه شماره 170 از سوره مبارکه بقره
پرستش در گمراهی(مناسب با ایام ولادت امام زمان)
متن آیه:وَإِذَا قِيلَ لَهُمُ اتَّبِعُوا مَا أَنزَلَ اللّهُ قَالُواْ بَلْ نَتَّبِعُ مَا أَلْفَيْنَا عَلَيْهِ آبَاءنَا أَوَلَوْ كَانَ آبَاؤُهُمْ لاَ يَعْقِلُونَ شَيْئًا وَلاَ يَهْتَدُونَ
معنی آیه:و چون به آنان گفته شود از آنچه خدا نازل كرده است پيروى كنيد مىگويند نه بلكه از چيزى كه پدران خود را بر آن يافتهايم پيروى مىكنيم آيا هر چند پدرانشان چيزى را درك نمىكرده و به راه صواب نمىرفتهاند [باز هم در خور پيروى هستند]
تفسیر آیه:ارتجاع و عقب گرد، ممنوع است. پیروى از سنّت و راه نیاكان، اگر همراه با استدلال و تعقّل نباشد، قابل پذیرش نمی باشد. «الفینا علیه ابائنا»
تعصّباتِ نژادى وقبیله اى، از زمینه هاى نپذیرفتن حقّ است. «بلنتّبع... ابائنا»
آداب و عقاید نیاكان، در آیندگان اثر گذار است. «ما الفینا علیه ابائنا»
راه حقّ، با عقل و وحى به دست مىآید. «لایعقلون شیئاً و لایهتدون»
انتقال تجربه و دانش ارزش است، ولى انتقال خرافات از نسل گذشته به نسل آینده، ضد ارزش می باشد. «اباؤهم لایعقلون»
عقل، ما را به پیروى از وحى، رهبرى مىكند. «اتّبعوا ما انزلنا... او لوكان اباؤهم لا یعقلون»
آيه شماره 86 ازسوره مبارکه هود
ذخیره الهی « ولادت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف »
متن آیه:بَقِيَّةُ اللّهِ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ وَمَا أَنَاْ عَلَيْكُم بِحَفِيظٍ
معنی آیه:اگر مؤمن باشيد باقيمانده [حلال] خدا براى شما بهتر است و من بر شما نگاهبان نيستم
تفسیر آیه:رزق اندك ولى حلال و پاك، بهتر از درآمدهاى بسیار، امّا حرام است. «بقیّتاللّه خیر»
دنیا، فانى و آخرت باقى است، لذا آخرتگرایى بهتر از دنیاطلبى است. «بقیّت اللَّه خیر لكم»
اگر كم فروشى نكنیم، مشتریان بیشتر و در نتیجه سود ما در آینده، زیادتر و گواراتر خواهد گردید. «بقیّت اللَّه خیر»
كسى كه حرام را بهتر از حلال بداند، در ایمان خود شك كند. «انكنتم مؤمنین»
انسانها در عقاید خود آزادند و حتّى انبیا هم بر آنان تحمیلى ندارند. «و ما انا علیكم بحفیظ»
اگر به خاطر حرامخوارى، دارایى و زندگیتان تباه شد، من ضامن نیستم. «و ما انا علیكم بحفیظ»
آيه شماره 10 از سوره مبارکه روم
خطر بی خدایی
متن آیه:ثُمَّ كَانَ عَاقِبَةَ الَّذِينَ أَسَاؤُوا السُّوأَى أَن كَذَّبُوا بِآيَاتِ اللَّهِ وَكَانُوا بِهَا يَسْتَهْزِئُون
معنی آیه:آنگاه فرجام كسانى كه بدى كردند [بسى] بدتر بود [چرا] كه آيات خدا را تكذيب كردند و آنها را به ريشخند مىگرفتند
تفسیر آیه:تكذیب كنندگان و مسخره كنندگان، هیچ بهرهاى از كارشان جز عذاب سوء ندارند. «ثمّ كان عاقبة الّذین اساؤُ السُّوآى - كذّبوا - یستهزؤُن»
سقوط انسان، مراحلى دارد: ابتدا گناه، «اساؤُ السُّوآى» سپس تكذیب، «كذّبوا» و آنگاه استهزا. «یستهزؤون»
ای فرزندان آدم! زینت خود را به هنگام رفتن به مسجد، با خود بردارید! و (از نعمت های الهی) بخورید و بیاشامید ولی اسراف نکنید که خداوند اسراف نندگان را دوست نمی دارد!
(سوره اعراف/آیه 31)
آيه شماره 65 از سوره مبارکه کهف
خضر نبی علی نبینا و آله و علیه السلام
متن آیه:فَوَجَدَا عَبْدًا مِّنْ عِبَادِنَا آتَيْنَاهُ رَحْمَةً مِنْ عِندِنَا وَعَلَّمْنَاهُ مِن لَّدُنَّا عِلْمًا
معنی آیه:تا بندهاى از بندگان ما را يافتند كه از جانب خود به او رحمتى عطا كرده و از نزد خود بدو دانشى آموخته بوديم
تفسیر آیه:سرانجام رنج و جویندگى، یافتن و رسیدن است. «فوجدا عبداً»
در جامعه، خضرهاى راهنما یافت مىشوند،مهم گشتن و پیدا نمودن و شاگردى آنان است. «عبداً من عبادنا»
كسى كه مىخواهد مردم را به عبودیّت خدا فرابخواند، باید هم خودش و هم استادش عبد باشند. «من عبادنا»
دریافت رحمت و علم الهى، در سایهى عبودیّت است. «عبداً من عبادنا آتیناه رحمة... وعلّمناه»
بالاتر از هر دانایى، داناترى است، پس به علم خود مغرور نشویم. «عبداً... علّمناه من لدنا علماً»
آيه شماره 67 از سوره مبارکه غافر
آفرینش انسان
متن آیه:هُوَ الَّذِي خَلَقَكُم مِّن تُرَابٍ ثُمَّ مِن نُّطْفَةٍ ثُمَّ مِنْ عَلَقَةٍ ثُمَّ يُخْرِجُكُمْ طِفْلًا ثُمَّ لِتَبْلُغُوا أَشُدَّكُمْ ثُمَّ لِتَكُونُوا شُيُوخًا وَمِنكُم مَّن يُتَوَفَّى مِن قَبْلُ وَلِتَبْلُغُوا أَجَلًا مُّسَمًّى وَلَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ
معنی آیه:او همان كسى است كه شما را از خاكى آفريد سپس از نطفهاى آنگاه از علقهاى و بعد شما را [به صورت] كودكى برمىآورد تا به كمال قوت خود برسيد و تا سالمند شويد و از ميان شما كسى است كه مرگ پيشرس مىيابد و تا [بالاخره] به مدتى كه مقرر است برسيد و اميد كه در انديشه فرو رويد
تفسیر آیه:آغاز خلقت بشر از خاك است نه حیوانات تكامل یافته. «خلقكم من تراب»
قدرت الهى از خاك بى جان، انسان جاندار مىسازد. «خلقكم من تراب»
قدرت الهى، از خاك، انسان متفكر مىسازد. «من تراب - تعقلون»
مراحل خلقت به صورت تدریجى صورت مىگیرد. «ثمّ...ثمّ...ثمّ»
آفرینش انسان از خاك و نطفه به دست خداست، امّا این ما هستیم كه باید با تلاش، خود را به جایى برسانیم. «ثمّ لتبلغوا»
زندگى انسان مراحل تكامل را طى مىكند. «تراب - طفلاً - شیوخاً - یتوفّى»
گرفتن جان به دست خداست. «یتوفّى»
مرگ نابودى نیست؛ گرفتن روح از جسم است. «یتوفّى»
تكامل انسان، محدودیّت ندارد. (با توجّه به این كه مقدار رشد در آیه معیّن نشده، هركس مىتواند به مراحلى از قدرت وشدّت برسد.) «لتبلغوا اشدّكم»
میزان عمر هر كس از قبل تعیین شده است. «اجلاً مسمّى»
بهترین بستر تعقّل، آفرینش خود انسان است. «من تراب ثمّ من نطفة... لعلّكم تعقلون»
آيه شماره 114 از سورهمبارکه نحل
بهره برداری از نعمتها
متن آیه:فَكُلُواْ مِمَّا رَزَقَكُمُ اللّهُ حَلالًا طَيِّبًا وَاشْكُرُواْ نِعْمَتَ اللّهِ إِن كُنتُمْ إِيَّاهُ تَعْبُدُونَ
معنی آیه:پس از آنچه خدا شما را روزى كرده استحلال [و] پاكيزه بخوريد و نعمتخدا را اگر تنها او را مىپرستيد شكر گزاريد
تفسیر آیه:در اسلام ریاضت و رهبانیّت نیست. «فكلوا مما رزقكم اللَّه»
مصرف در چارچوب حلال مجاز است، نه هر چه بدست آمد. «فكلوا...حلالاً طیّباً»
دستورات دین مطابق فطرت است. خوردنىهایى كه مطابق طبع انسان باشد، مجاز است. «فكلوا... طیّباً»
دینِ جامع، دستوراتش نیز جامعیّت دارد. هم طهارت ظاهرى را شرط مصرف مىداند، «طیّبا» هم طهارت باطنى و حقوقى را. «حلالاً»
روزى را نعمت وهدیه الهى بدانیم، نه محصولِ زرنگى خود. «رزقكماللَّه... نعمتاللَّه»
خوردن براى خوردن نیست، براى انجام وظایف است. «فكلوا... واشكروا... تعبدون»
عبادت وبندگى بدون شكر نعمتها نمىشود. «واشكروا نعمتاللَّه انكنتم ایاه تعبدون»
آن سرای آخرت را برزای کسانی قرار می دهیم که در زمین خواستار برتری و فساد نیستند و فرجام (خوش) از آن پرهیزگاران است!
(سوره قصص/آیه 83)
آيه شماره 14 از سوره مبارکه نحل
مواهب طبیعت
متن آیه:وَهُوَ الَّذِي سَخَّرَ الْبَحْرَ لِتَأْكُلُواْ مِنْهُ لَحْمًا طَرِيًّا وَتَسْتَخْرِجُواْ مِنْهُ حِلْيَةً تَلْبَسُونَهَا وَتَرَى الْفُلْكَ مَوَاخِرَ فِيهِ وَلِتَبْتَغُواْ مِن فَضْلِهِ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ
معنی آیه:و اوست كسى كه دريا را مسخر گردانيد تا از آن گوشت تازه بخوريد و پيرايهاى كه آن را مىپوشيد از آن بيرون آوريد و كشتيها را در آن شكافنده [آب] مىبينى و تا از فضل او بجوييد و باشد كه شما شكر گزاريد
تفسیر آیه:دریاها با آن همه عظمت وخروش، رام ودر خدمت انسان هستند.«سخّر البحر»
دریا، مهمترین منبع تأمین گوشتِ تازه و سالم است. «لحماً طریّاً»
خداوند، نه فقط نیازهاى اوّلیه چون آب و غذا، بلكه حتّى زینتِ انسان را نیز تأمین نموده است. «حلیةً تلبسونها»
دریا، بهترین زینتهاى طبیعى را به انسان هدیه مىكند. «حلیة تلبسونها»
تازه بودنِ گوشت، یك ارزش است. «لحماً طریّاً»
گرچه تلاش براى غذا از انسان است، امّا رزق از خداست. «لتبتغوا من فضله»
كامیابىها باید هدفدار باشد. «لعلكم تشكرون»
آيه شماره 121 از سوره مبارکه بقره
تلاوت قرآن
متن آیه:الَّذِينَ آتَيْنَاهُمُ الْكِتَابَ يَتْلُونَهُ حَقَّ تِلاَوَتِهِ أُوْلَئِكَ يُؤْمِنُونَ بِهِ وَمن يَكْفُرْ بِهِ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ
معنی آیه:كسانى كه كتاب [آسمانى] به آنان دادهايم [و] آن را چنانكه بايد مىخوانند ايشانند كه بدان ايمان دارند و[لى] كسانى كه بدان كفر ورزند همانانند كه زيانكارانند
تفسیر آیه:رعایت انصاف حتّى در برخورد با مخالفان، لازم است.«الّذین اتیناهم الكتاب یتلونه حقّ تلاوته»
حقّ تلاوت، در تلاوت با صوت زیبا ورعایت نكات تجوید خلاصه نمىشود، بلكه ایمان وعمل نیز لازم است. «یتلونه حقّ تلاوته اؤلئك یؤمنون به»
كسى كه در انتخاب مكتب دچار انحراف شود، زیانكار واقعى است. «فاؤلئك هم الخاسرون»