تالار گفتگوی بیداری اندیشه

مشاهده تالار در قالب اصلی: .::دقایقی با قرآن کریم::
شما درحال مشاهده محتوای قالب بندی نشده این مطلب هستید.برای مشاهده نسخه قالب بندی شده روی لینک فوق کلیک کنید
صفحه: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
آيه شماره 74 از سوره مبارکه فرقان
نسل پاکان « ولادت امام حسن علیه السلام »
متن آیه:وَالَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا
معنی آیه:و كسانى‏اند كه مى‏گويند پروردگارا به ما از همسران و فرزندانمان آن ده كه مايه روشنى چشمان [ما] باشد و ما را پيشواى پرهيزگاران گردان
تفسیر آیه:انسان در برابر همسر و فرزند و نسل خود متعهّد است و باید براى عاقبت نیكوى آنها تلاش و دعا كند. «ربّنا هب لنا من ازواجنا...»
در تربیت علاوه بر علم وتلاش باید از خدا نیز كمك خواست. «ربّنا هب‏لنا...»
فرزند صالح، نور چشم است. «قرّة اعین»
تشكیل خانواده وداشتن همسر و فرزند و دعا براى بدست آوردن آنها، مورد توجّه اسلام است. «ربّنا هب لنا...»
در دست گرفتن مدیریّت جامعه، آرزوى عبادالرحمن است، زیرا عهده‏دار شدن امامت و رهبرى متّقین، ارزش است. «واجعلنا للمتّقین اماما»
در دعا به حداقل اكتفا نكنید، بلند همّت باشید. «واجعلنا للمتّقین اماما» (خدایا ما را در رسیدن به كمال، رهبر متّقین قرار ده، نه آنكه تنها از متّقین باشیم)
بندگان خدا، وحدت هدف و وحدت كلمه دارند. «اماماً» و نفرمود: «ائمّةً». (ممكن است كلمه «امام» به جاى «ائمّة»، رمز آن باشد كه در جامعه اسلامى رهبر باید یك نفر باشد)
آيه شماره 86 از سوره مبارکه آل عمران
شرط هدایت
متن آیه:
كَيْفَ يَهْدِي اللّهُ قَوْمًا كَفَرُواْ بَعْدَ إِيمَانِهِمْ وَشَهِدُواْ أَنَّ الرَّسُولَ حَقٌّ وَجَاءهُمُ الْبَيِّنَاتُ وَاللّهُ لاَ يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ
معنی آیه:چگونه خداوند قومى را كه بعد از ايمانشان كافر شدند هدايت مى‏كند با آنكه شهادت دادند كه اين رسول بر حق است و برايشان دلايل روشن آمد و خداوند قوم بيدادگر را هدايت نمى‏كند
تفسیر آیه:هرچه دلایل هدایت، بیشتر و روشن‏تر باشد، كفر و بى‏اعتنایى به آنها خطرناك‏تر است. «كیف یهدى... لایهدى القوم الظالمین»
ایمان اوّلیه كافى نیست، تداوم ایمان و حسن عاقبت لازم است. زیرا خطر ارتداد، همواره انسان را تهدید مى‏كند. «كفروا بعد ایمانهم»
گروهى از مسلمانان، در زمان پیامبر اكرم مرتدّ شدند. «كفروا بعد ایمانهم»
پشت كردن به حقّ، منطق و عقل، رسول و بیّنه، ظلم است و سبب خارج شدن از مدار الطاف الهى مى‏گردد. «لایهدى القوم الظالمین»
سنّت خدا آن است كه ظالمان را هدایت نكند. «واللّه لایهدى القوم الظالمین» (جمله «لایهدى» نشانه استمرار و سنّت الهى است.)
توبه وبازگشت، براى مرتدّ بسیار مشكل است. «كفروا بعد ایمانهم... واللّه لایهدى...»
كافران ناآگاه، به هدایت نزدیك‏تر از كفّارِ آگاهند. «جائهم البیّنات واللّه لایهدى القوم الظالمین»
برخوردارى از هدایت الهى و یا محروم شدن از آن، بدست خودماست. «لایهدى القوم الظالمین»
گفتار پسندیده (در برابر نیازمندان)و عفو (و گذشت از خشونت های آن ها)، از بخششی که آزاری را به دنبال آن باشد، بهتر است و خداوند بی نیاز و بردبار است.
(سوره بقره/آیه 263)
آيه شماره 20 از سوره مبارکه آل عمران
مناظره خوب
متن آیه:فَإنْ حَآجُّوكَ فَقُلْ أَسْلَمْتُ وَجْهِيَ لِلّهِ وَمَنِ اتَّبَعَنِ وَقُل لِّلَّذِينَ أُوْتُواْ الْكِتَابَ وَالأُمِّيِّينَ أَأَسْلَمْتُمْ فَإِنْ أَسْلَمُواْ فَقَدِ اهْتَدَواْ وَّإِن تَوَلَّوْاْ فَإِنَّمَا عَلَيْكَ الْبَلاَغُ وَاللّهُ بَصِيرٌ بِالْعِبَادِ
معنی آیه:پس اگر با تو به محاجه برخاستند بگو من خود را تسليم خدا نموده‏ام و هر كه مرا پيروى كرده [نيز خود را تسليم خدا نموده است] و به كسانى كه اهل كتابند و به مشركان بگو آيا اسلام آورده‏ايد پس اگر اسلام آوردند قطعا هدايت‏يافته‏اند و اگر روى برتافتند فقط رساندن پيام بر عهده توست و خداوند به [امور] بندگان بيناست
تفسیر آیه:جدال و محاجّه، از خصلت‏هاى مخالفان انبیاست. «فان حاجّوك»
ابلاغِ رسالت واستدلال آرى، ولى ستیز با افراد لجوج ممنوع. «فان حاجّوك فقل اسلمتُ»
به مجادلات بى‏نتیجه و بیهوده، پایان دهید. «فان حاجّوك فقل اسلمتُ»
در گفتگوها، موضع خود ویاران خود را صریح اعلام كنیم. «فان حاجّوك فقل اسلمتُ... ومن اتبعن»
پیروان واقعى پیامبر، كسانى هستند كه تسلیم خدا باشند. «اسلمتُ وجهى و من اتبعن»
آنچه انسان را در برابر گفتگوهاى مغرضانه حفظ مى‏كند، اتصال به خداوند است. «اسلمت وجهى للّه»
انبیا با تمام وجود و با عشق و نشاط به خدا دل بسته‏اند. «وجهى للّه»
توجّه رهبر، باید هم به افراد با فرهنگ باشد و هم به عوام مردم. «اوتوا الكتاب و الامیّین»
كتاب‏هاى آسمانى، یك سند فرهنگى ارزشمند براى جوامع بشرى است. در آیه مردم به دو دسته تقسیم شده‏اند؛ فرهنگیان وعوام. «اوتوا الكتاب و الامیّین»
هدایت واقعى، در سایه‏ى تسلیم بودن در برابر خداوند است. «فان اسلموا فقد اهتدوا»
انسان در انتخاب راه آزاد است، نه مجبور. «فان اسلموا... و ان تولّوا...»
علم و كتاب به تنهایى كافى نیست، چه بسا علم باشد، ولى تسلیم نباشد. «اوتوا الكتاب... وان تولّوا»
ما مأمور انجام وظیفه‏ایم، نه ضامن نتیجه. «انمّا علیك البلاغ»
خداوند از طریق پیامبران، با مردم اتمام حجّت مى‏كند. «فانما علیك البلاغ»
ای کسانی که ایمان آورده اید، از نعمت هایی که روزی شما کرده ایم،بخورید و اگر تنها او را می پرستید خدا را شکر کنید.
(بقره/آیه 172)
بسم الله الرحمن الرحیم

توبه

{ وَ تُوبُوا إِلى اللَّهِ جَمِيعاً أَيُّهَ الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكمْ تُفْلِحُونَ } نور/31

و همگى بسوى خدا بازگرديد اى مؤمنان، تا رستگار شويد!

تفسی اثنا عشری
: توبه از گناهان،سرمایه سالکان،اولین مقام دینداران و سبب قرب پروردگار عالمیان و کلید استقامت در راه ایمان است و توبه موجب جلب محبت خداوند و عامل نجات و رستگاری انسان می شود.
آيه شماره 82 از سوره مبارکه اسراء
قرآن شفای دلها « شب قدر، بیست و یکم ماه مبارک رمضان »
متن آیه:وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاء وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ وَلاَ يَزِيدُ الظَّالِمِينَ إَلاَّ خَسَارًا
معنی آیه:و ما آنچه را براى مؤمنان مايه درمان و رحمت است از قرآن نازل مى‏كنيم و[لى] ستمگران را جز زيان نمى‏افزايد
تفسیر آیه:چون قرآن از جانب خدایى است كه خالق بشر و فطرتِ اوست، قوانین آن نیز با فطرت مطابق و نجات دهنده ‏ى اوست. «شفاء»
آنچه از سوى خداى رحمان و رحیم باشد، رحمت است. «رحمة للمؤمنین»
چون كافران به اوامر و نواهى قرآن عمل نمى‏ كنند، نزول هر دستور، جرمشان را بیشتر و خسارتشان را افزون‏تر مى‏سازد. «لایزیدالظالمین الا خساراً»
آيه شماره 23 از سوره مبارکه احزاب
وفای به عهد حضرت علی علیه السلام « شهادت حضرت علی علیه السلام »
متن آیه:مِنَ الْمُؤْمِنِينَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَيْهِ فَمِنْهُم مَّن قَضَى نَحْبَهُ وَمِنْهُم مَّن يَنتَظِرُ وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِيلًا
معنی آیه:از ميان مؤمنان مردانى‏اند كه به آنچه با خدا عهد بستند صادقانه وفا كردند برخى از آنان به شهادت رسيدند و برخى از آنها در [همين] انتظارند و [هرگز عقيده خود را] تبديل نكردند
تفسیر آیه:همه ‏ى اصحاب پیامبر و مؤمنان در یك درجه نیستند. «من المؤمنین»
نقل كمالات دیگران یكى از راه‏هاى تربیت است. «من المؤمنین رجال ...»
دفاع از حقّ تا مرز شهادت، نشانه‏ى صداقت در ایمان است. «صدقوا ما عاهدوا اللّه»
تعهّد، لازم الاجرا و عمل به آن نشانه صداقت است. «صدقوا ما عاهدوا»
بزرگداشت شهدا، پیام و درسى قرآنى است. «فمن هم من قضى نحبه»
انتظار شهادت نیز یك ارزش است. «و من هم من ینتظر» آمادگى براى لقاى خداوند، از صفات مؤمنان است.
باب شهادت باز است. «و من هم من ینتظر»
شهادت برخى مؤمنان، عامل عقب نشینى یا دلسردى دیگر مؤمنان نمى‏شود. (مؤمن با این‏كه شهادت دوستان و عزیزان خود را مى‏بیند، باز خود در انتظار شهادت است) «و منهم من ینتظر»
مؤمنان واقعى پایبند عهد و پیمان خود با خدا هستند و هیچ چیز حتّى شهادت دوستان و عزیزان، روحیه آنان را تغییر نمى ‏دهد. «و ما بدّلوا تبدیلا»
آيه شماره 51 از سوره مبارکه نساء
سرانجام کم خردی
متن آیه:أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِينَ أُوتُواْ نَصِيبًا مِّنَ الْكِتَابِ يُؤْمِنُونَ بِالْجِبْتِ وَالطَّاغُوتِ وَيَقُولُونَ لِلَّذِينَ كَفَرُواْ هَؤُلاء أَهْدَى مِنَ الَّذِينَ آمَنُواْ سَبِيلًا
معنی آیه:آيا كسانى را كه از كتاب [آسمانى] نصيبى يافته‏اند نديده‏اى كه به جبت و طاغوت ايمان دارند و در باره كسانى كه كفر ورزيده‏اند مى‏گويند اينان از كسانى كه ايمان آورده‏اند راه‏يافته‏ترند
تفسیر آیه:آگاهى ناقص از دین، زمینه ‏ى انحراف است. «نصیباً من الكتاب»
دشمنان، براى مبارزه با اسلام حتّى از عقاید خود دست مى‏ كشند (سجده‏ى یهود بر بت، به خاطر خشنودى مشركان و هماهنگى بر ضد مسلمانان). «یؤمنون بالجبت و الطاغوت»
روح لجاجت وعناد، مسیر قضاوت را عوض مى‏كند. «یؤمنون بالجبت و الطاغوت و یقولون... هؤلاء اهدى...»
آيه شماره 68 از سورهمبارکه نساء
راه مطمئن
متن آیه:وَلَهَدَيْنَاهُمْ صِرَاطًا مُّسْتَقِيمًا
معنی آیه:وَلَهَدَيْنَاهُمْ صِرَاطًا مُّسْتَقِيمًا
تفسیر آیه:گام نهادن در راه خیر، سبب رسیدن به خیر بالاتر و بیشتر مى‏شود.
صفحه: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
آدرس های مرجع